Η πρώτη αντιπαράθεση στην έναρξη της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου είχε να κάνει με την διαδικασία του επείγοντος που έχει ζητήσει κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθεί και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Ο υπουργός οικονομικών δικαιολογώντας την διαδικασία του επείγοντος είπε ότι στις 22 ενώ αρείου είναι το Eurogroup στο οποίο όπως ελπίζει θα ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση ενώ την Τρίτη ή το αργότερο Τετάρτη οι θεσμοί πρέπει να ελέγξουν το ψηφίστε νομοσχέδιο
Ο κύριος Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ μεγάλο κόστος όπως είπες υπάρχουν τέσσερις μέρες περιθώριο προκειμένου να συζητηθεί στη Βουλή.
Από την πλευρά της νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για απαξίωση του κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας.
« Ξέρατε καιρό πότε ήταν το eurogroup. Θα μπορούσατε να το είχατε φέρει πιο νωρίς και να το συζητήσουμε με άνεση αυτό που κάνετε είναι απαξίωση και του κοινοβουλίου και της Δημοκρατίας«
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από την πλευρά της δημοκρατική συμπαράταξης ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν μόνο οι διατάξεις για τα προαπαιτούμενα αλλά και πολλές άσχετες διατάξεις
«Δεν είναι μόνο τα προαπαιτούμενα , έχει πολλές άλλες διατάξεις. Οι κομμωτές και οι μανικιουρίστες τι σχέση έχουν με προαπαιτούμενα ;»
Κατά της διαδικασίας του επειγόντως τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα.
Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Μόνο ως κοροϊδία μπορεί να θεωρηθεί αυτή η διαδικασία. Είναι πολλαπλά νομοσχέδια μέσα. Προαπαιτούμενα ταξικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τσακίζουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Να αποσυρθεί ολόκληρο
Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝ.ΕΛ) : Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πολλά από αυτά που προτείνονται θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά νομοσχέδια. Τασσόμαστε υπέρ του επείγοντος.
Μάριος Γεωργιάδης (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ): Η χρονιά δεν μπήκε καλά. Δεν ξέρω για εσάς αν είναι 600 σελίδες γιατί ό,τι και να σας φέρουν τα ψηφίζετε αλλά εμείς παραλάβαμε ένα σώμα με 1531 σελίδες. για εμάς είναι σημαντικό να διαβάσουμε και τις αιτιολογικές εκθέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε καν απλή ανάγνωση πόσω μάλλον να τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Δεν συμφωνούμε με το επείγον.
Γιώργος Μαυρωτάς (ΠΟΤΑΜΙ): Δεν συμφωνούμε με το επείγον. Ερχόμαστε 1,5 μήνα με το SLA. Είναι στα προαπαιτούμενα τα καζίνο, η πυροπροστασία και οι διεργασίες στον Ιατρικό Σύλλογο; Είναι απορίας άξιον. Δεν πρέπει να ευτελίζονται οι διαδικασίες. Ξέρουμε ότι τα προαπαιτούμενα είναι αποφάσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών αλλά δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα.
Γιώργος Καρράς: (Ανεξάρτητος): Τασσόμεθα αρνητικά στη διαδικασία που προτείνεται. Αναμένουμε να διευκρινιστούν ποιες διατάξεις είναι επείγουσες και ποιες όχι. Η πληθώρα διατάξεων δημιουργεί άλλοθι στην κυβέρνηση ώστε να επεκταθεί σε πολλά πεδία η κυβέρνηση και εκείνα που είναι κρίσιμα να μη συζητηθούν σε βάθος.
Ο υπουργός οικονομικών απαντώντας στην κριτική ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν πολλές διατάξεις που δεν αφορούν προαπαιτούμενα απάντησε ότι «Αν δεν είναι όλα το 98% είναι προαπαιτούμενα ,η τεράστια πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου είναι προαπαιτούμενα».
Μάλιστα υπήρξε και μια μίνι αντιπαράθεση μεταξύ Τσακαλώτου και του εισηγητή της νέας Δημοκρατίας Χρήστο Δήμα με αφορμή την κριτική που άσκησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Ευκλείδης Τσακαλωτος: «Εσείς κ Δήμα περνάγατε πολυνομοσχέδια με ένα άρθρο με δύο συζητήσεις και κατόπιν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το αλλάζετε. Και έρχεται τώρα να κάνετε κριτική σε μας; Δείξτε και λιγο μετριοφροσύνη»
Χρίστος Δημας : «Θυμηθείτε ποια ήταν η δική σας στάση τότε τι λέγατε τότε και τι κάνετε τώρα άρα μη μου μιλάτε για μετριοφροσύνη»
Τελικά στην ψηφοφορία που ακολούθησε αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η διαδικασία του επείγοντος