Την επέκταση του νόμου Σταθάκη-Κατσέλη και για όλο το έτος 2019 συζητά η κυβέρνηση στο εσωτερικό της και όχι μόνο, σε μια προσπάθεια να διαβεβαιώσει για τη διαρκή της έγνοια να μην βγουν στο σφυρί πρώτες κατοικίες λαϊκών οικογενειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η συζήτηση έχει αρχίσει εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η πολιτική πίεση που υφίσταται στο εσωτερικό του (και από τα αριστερά του) ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δέσμευση για ολοκλήρωση αριθμού πλειστηριασμών μέσα στο έτος 2018, επιφέρει πολιτικό κόστος και φέρνει τους βουλευτές απέναντι στις τοπικές κοινωνίες αλλά και τα πιστεύω τους.
Η «καμπάνα» που χτύπησε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην προτελευταία ενημέρωση της Κ.Ο όπου οι βουλευτές απαίτησαν νομοθετική πρόταση για οριζόντια προστασία της Α΄ κατοικίας, δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα που Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου διεμβολίζουν από τα αριστερά τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την επέκταση για το 2019 του νόμου Σταθάκη προκειμένου να απαντήσει πολιτικά.
Το θέμα θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή
Η συζήτηση θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει και πάλι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά την επόμενη συνεδρίαση της Κ.Ε που προγραμματίζεται να γίνει στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Η κίνηση των 53+, η πολιτική κίνηση “ΠΡΑΤΤΩ” του Νίκου Κοτζιά, αλλά και βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης και άλλοι, έχουν θέσει εμφατικά το θέμα, ζητώντας νόμο για την Α΄κατοικία.
Προκειμένου ωστόσο το κυβερνητικό επιτελείο να έχει δρομολογημένες τις απαντήσεις στις απαιτήσεις αυτές έχει (όπως εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος στο iefimerida) ήδη αρχίσει η επεξεργασία αλλά και η βολιδοσκόπηση των τραπεζών. Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα δουν θετικά την επέκταση του νόμου κατά ένα έτος καθώς ούτε οι ίδιες οι τράπεζες θέλουν να ξεκινήσουν μαζικοι πλειστηριασμοί Α΄κατοικίας.
Τα ζητούμενα πάντως είναι δύο.
-Το πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις, αφού υπάρχουν μπροστά πάντα, τα stress test των τραπεζών τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν
-Το δεύτερο ζητούμενο δεν είναι άλλο από το τι θα γίνει με τα τρέχοντα (μη στεγαστικά) δάνεια που είναι συνδεδεμένα με Α΄κατοικία και μπορεί να οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς, αφού δεν υπάρχει προστασία.