Μετά από 36 χρόνια αλλάζει ο νόμος για τις απεργίες, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την κήρυξή τους από τα επιχειρησιακά σωματεία. Και προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι εκεί που δεν κατάφεραν τα συστημικά κόμματα να βάλουν τάξη, έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει.
Με τις διατάξεις που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Πλέον για την απόφαση κήρυξης απεργίας θα χρειάζεται η παρουσία τουλάχιστον των μισών εργαζόμενων μελών του εκάστοτε σωματείου και επιπροσθέτως μόνο αυτών που είναι ταμειακά τακτοποιημένοι.
Μέχρι σήμερα η απόφαση για απεργία λαμβάνεται υπό προϋποθέσεις και από το ένα πέμπτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.
Η ρύθμιση αφορά μόνο τις πρωτοβάθμιες επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν αφορά τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων, δηλαδή τα κλαδικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσω της απαίτησης για αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη αποφάσεων επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες οι απεργίες που θα προκηρύσσουν τα σωματεία.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράζουν φόβους πως η αλλαγή θα φέρει τροποποιήσεις και στις υπόλοιπες οργανώσεις, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες, με αποτέλεσμα η κήρυξη απεργιών να γίνει δυσκολότερη.
Χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση «για πλήρη υπακοή στην Τροϊκα», καθώς, όπως αναφέρει, «Με τη μεθόδευση της υπερβολικά αυξημένης συμμετοχής των εργαζομένων που βιώνουν καθεστώς πρωτοφανούς εργασιακής ανασφάλειας, για τον τρόπο λήψης απεργιακής απόφασης, επιδιώκεται να κρίνονται παράνομες το 99% των απεργιών που θα κηρύσσουν τα σωματεία στο μέλλον».
Κατά το υπουργείο Εργασίας η ρύθμιση αυτή «σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία».