Τα κτίρια μέσα στα οποία ζούμε μας επηρεάζουν περισσότερο απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε, μάλιστα η αρχιτεκτονική μας δείχνει ποιοι θα μπορούσαμε να είμαστε σε «ιδανικές συνθήκες» γράφει ο διάσημος συγγραφέας Αλαίν ντε Μποττόν στο βιβλίο του «Η Αρχιτεκτονική της Ευτυχίας».
Μια άποψη που φαίνεται να ασπάζονται και εκείνοι που ανέθεσαν στη διασημότερη γυναίκα αρχιτέκτονα του κόσμου, την Ιρακινή Ζάχα Χαντίντ, τον σχεδιασμό του σχολικού συγκροτήματος Evelyn Grace Academy, στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Και δεν θα μπορούσαν να αισθάνονται περισσότερο δικαιωμένοι για την επιλογή τους, αφού το η Ακαδημία κέρδισε πριν λίγο καιρό το βραβείο του καλύτερου ευρωπαϊκού κτιρίου για το 2011 από το παγκοσμίως καταξιωμένο Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA). Ανάμεσα στα φαβορί για το βραβείο ήταν και το διάσημο ποδηλατοδρόμιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.
Η αρχιτέκτονας, η οποία έχει σχεδιάσει μερικά από τα διασημότερα κτίρια του κόσμου, πιστεύει πως η αρχιτεκτονική μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά και την εκπαίδευση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε επηρεάζει το καθ' ένα, είτε πρόκειται για σχολείο, είτε για κατοικία, είτε για νοσοκομείο. Η αρχιτεκτονική έχει άμεση σχέση με το ευ ζην. Το σημαντικότερο πράγμα για εμένα εξακολουθεί να είναι το να εμπνέουμε τους ανθρώπους. Και για αυτό τα σχολεία και η εκπαίδευση είναι τόσο σημαντικά». Και συμπληρώνει, «τα σχολικά κτίρια ανήκουν στα είδος της αρχιτεκτονικής που μπορεί να απολαύσει και να βιώσει ο καθένας και ασκούν έντονη επιρροή στα παιδιά, καθώς αυτά μεγαλώνουν. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που το Evelyn Grace Academy έτυχε τόσο θερμής υποδοχής τόσο από τους μαθητές, όσο και από το προσωπικό του σχολείου».
Το συγκρότημα, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 37 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, στεγάζει 4 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Βασιλικό Ινστιτούτο των Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) περιέγραψε την ακαδημία ως ένα "εξαιρετικά στυλιζαρισμένο ζιγκ-ζαγκ από ατσάλι και γυαλί". Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στους χώρους άθλησης, με χαρακτηριστικό τη διαδρομή 100 μέτρων που περνά κάτω από μια γέφυρα, στην καρδιά του συγκροτήματος.
Σημαντικότερος όμως ακόμη και από το εξαιρετικό δυναμικό και γεωμετρικό ντιζάιν του συγκροτήματος, είναι ο συμβολισμός της επιλογής βράβευσης ενός σχολικού συγκροτήματος ανάμεσα σε άλλα σπουδαία κτίρια. Είναι η επιλογή να επενδυθεί ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και να εργαστεί μια παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας για ένα έργο στον –τόσο παραμελημένο σήμερα και όχι ιδιαίτερα "λαμπερό"- τομέα της εκπαίδευσης. Είθε να είναι μια καλή αρχή.