Ο «κεντητής της νύχτας», ο άνθρωπος που έραψε όλες τις ντίβες της δεκαετίας του '60, ο Ντίνος Μαυρόπουλος έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή.
Θρύλος στο χώρο του, μαζί με το με το αδελφό του Κώστα, ίδρυσαν τη δεκαετία του '50 τον δικό τους οίκο μόδας στον Πειραιά και μεσουράνησαν τη δεκαετία του '60, όταν όλες οι κυρίες στα κοσμικά σαλόνια κυκλοφορούσαν με δικέ τους δημιουργίες.
Από την οδό Κριεζώτου σύντομα βρέθηκαν στον αριθμό 17 της Σκουφά και εν τέλει στον αριθμό 5 της οδού Λουκιανού όπου έμειναν μέχρι το 2011 όταν και αποφάσισαν να αποσυρθούν.
Το σχεδιαστικό δίδυμο ενός από τους ιστορικότερους οίκους μόδας της Ελλάδας έντυσε όλη τη μεγαλοαστική τάξη της εποχής. Την ντίβα Μαρία Κάλλας, κομσικές ντίβες όπως την Ντίνα Αβέρωφ, την Τίνα Λιβανού (σύζυγο του Ωνάση), την βασίλισσα Φρειδερίκη, την Αννα Μαρία, αλλά και την Πατ Νίξον (σύζυγο του Προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον) και πολλά άλλα μέλη πασίγνωστων εφοπλιστικών και επιχειρηματικών οικογενειών.
Η Νίξον είχε επιλέξει τους Ντίνος και Κώστα για τη δημιουργία που θα φορούσε στο ταξίδι της στην Ελλάδα.
Πέρα από το παλάτι και τις γυναίκες των μεγαλοαστών Ντίνος και Κώστας έραψαν και ολες τις κυρίες της πίστας. Από την Μαρινέλλα και την Βίκυ Μοσχολιού ως την Ρίτα Σακελλαρίου, την Μπελίντα, την Πόλυ Πάνου, την Μαίρη Λίντα. Και φυσικά τις κυρίες του θεάτρου: Την Μελίνα Μερκούρη, την Τζένη Καρέζη, την Μαίρη Χρονοπούλου.
Η Βίκυ Μοσχολιού και η Μαίρη Λίντα με δημιουργίες των Ντίνου και Κώστα
«Η αλήθεια είναι πως, όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά, δεν περίμενα πως θα φτάναμε τόσο ψηλά» εξομολογήθηκε στην «Espresso» λίγες εβδομάδες πριν από τον χαμό του αδελφού του Ντίνου ο Κώστας Μαυρόπουλος.
«Αν δεν ήταν και ο Ντίνος ο αδελφός μου τότε να ασχοληθεί με τα κεντήματα, τίποτα δεν θα είχε γίνει. Του χρωστάω πολλά γιατί τα λεφτά βγήκαν από το μεράκι και το πείσμα του. Τα δικά μας κεντήματα ήταν δικές μας δημιουργίες. Εγώ του έκανα το σκίτσο και εκείνος τα κεντούσε. Τη δουλειά δεν την ήξερε, αλλά χρειάστηκε μια νύχτα για να τη μάθει. Είχαμε μια παραγγελία όπου οι κεντήστρες της εποχής μας ζητούσαν μια περιουσία για να μας την τελειώσουν.
O Κώστας Μαυρόπουλος δεξιά, ο Νίκος Αριστερά
“Θα τα κεντήσω εγώ” μου είπε και δούλευε σκληρά μέρα νύχτα για να τελειώσει. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει ο καλύτερος στο είδος του. Από τότε όσες κυρίες ράβονταν σε εμάς ήθελαν οπωσδήποτε και κέντημα από τα χεράκια του. Χωρίς τον Ντίνο στο πλευρό μου δεν ξέρω πώς θα ήταν τα πράγματα».
Μοντέλα με δημιουργίες του σχεδιαστικού διδύμου
Η πρώτη επώνυμη πελάτισσα του οίκου ήταν η σύζυγος του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ Διαμαντίνα (Ντίνα), η οποία έγινε και η αφορμή με ένα ρούχο που φόρεσε το 1959 σε μία δεξίωση στο παλάτι να γνωριστεί η βασίλισσα Φρειδερίκη με το πετυχημένο δίδυμο της μόδας.
«Η δεξίωση θα δινόταν στην αίθουσα του θρόνου και πρώτη φορά πελάτισσά μας θα φορούσε ρούχο μας. Φτιάξαμε ένα φόρεμα για την Αβέρωφ από 2.500 χιλιάδες κρύσταλλα Swarovski χρώματος ροζ» δήλωσε ο Κώστας Μαυρόπουλος στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στην «Espresso» λίγο καιρό προτού χάσει τον αδελφό του.
«Η Φρειδερίκη, μόλις το είδε, ζήτησε να μάθει ποιος το έραψε. Ετσι την επόμενη μέρα δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από τη Μεγάλη Κυρία της Αυλής, τη Μαίρη Καρόλου, η οποία μου είπε πως με ζητούσαν στο παλάτι. Αυτή ήταν η αρχή. Κάναμε πολλά ρούχα για τη βασίλισσα και την Αννα-Μαρία, από τουαλέτες μέχρι απογευματινά» συνέχισε.
Οσον αφορά την Μαρία Κάλλας ο Μαυρόπουλος είχε πει: «Ηταν ιδιότροπη αλλά με πολλή ευγένεια. Της ράψαμε τρία βραδινά φορέματα σε μαύρο χρώμα με γκρι κεντήματα από τα χέρια του Ντίνου» μας είπε ο γνωστός σχεδιαστής.