Μόνο τυπική διαδικασία δεν ήταν η τελική (;) και μαραθώνια, όπως εξελίχθηκε, τηλεδιάσκεψη που είχαν οι υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών το βράδυ της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το «σκανάρισμα» των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου προέκυψαν «αγκαθάκια», που μένει να αποδειχθεί αν οφείλονται στις εμμονές των ξένων τεχνοκρατών, όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Πολλά μικρά θέματα» είναι η χαρακτηριστική απάντηση των εν λόγω πηγών, σε ερώτηση του iefimerida για το τι ακριβώς προέκυψε και οι Θεσμοί δεν έδωσαν αμέσως το τελικό «ΟΚ» για νομοθέτημα- μαμούθ, με το οποίο υπολογίζεται ότι θα κλείσει το 80% των εκκρεμών προαπαιτούμενων. Οι ίδιες πηγές απέδωσαν το πρόβλημα στην εμμονή των ξένων τεχνοκρατών να ελέγχουν και το παραμικρό, την κάθε λεπτομέρεια (control freaks), ωστόσο εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα όποια τεχνικής (;) φύσης ζητήματα έχουν ανακύψει.
Ένα από τα θέματα που παρέμεναν μετέωρα πριν από την τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Ε. Τσακαλώτος, ο Γ. Σταθάκης, η Ε. Αχτσιόγλου και ο Φ. Κουτεντάκης, ήταν η διάταξη για την επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στις οφειλές έναντι του Δημοσίου. Επί της ουσίας, πρόκειται για αλλαγή που πρέπει να γίνει στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και όχι στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, καθώς δεν αλλάζει το παραμικρό στην ουσία- δηλαδή στη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης και στη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές άνω των 500 ευρώ- αλλά στη διαδικασία, σε μια πλήρη εναρμόνιση των όσων ισχύουν στους πλειστηριασμούς για χρέη έναντι ιδιωτών και τραπεζών. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη θα συμπεριληφθεί, τελικά, στο πολυνομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προσαρμόστηκε και η τιμή εκκίνησης για πλειστηριασμούς που διενεργεί το Δημόσιο, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι είναι η εμπορική και όχι η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Στο 600 σελίδων νομοσχέδιο, που θα «περάσει» κι από το Euroworking της Πέμπτης, συμπεριλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα ενεργειακά, όπως επίσης η «καυτή πατάτα» της αλλαγής του τρόπου κήρυξης απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ήδη, τα συνδικάτα παίρνουν θέσεις μάχης εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου, καθώς εκτιμάται ότι με την επίμαχη διάταξη θα αρχίσει να «ξηλώνεται» όλο το ισχύον πλαίσιο για τις απεργίες, το οποίο έχει προ πολλού μπει στο μάτι των δανειστών.
Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και διάταξη, με την οποία θα γίνεται ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη η νομική δέσμευση της ελληνικής πλευράς, να φέρει ένα χρόνο νωρίτερα (το 2019 αντί του 2020) τη μείωση του αφορολογήτου, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους δανειστές στη διάρκεια της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ρήτρα έχει ήδη ψηφιστεί από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, «πακέτο» με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από την Πρωτοχρονιά του 2019, ωστόσο κρίθηκε από τους ξένους τεχνοκράτες ότι πρέπει να γίνει επαναδιατύπωση, προκειμένου να μην υπάρχουν περιθώρια ερμηνευτικού by pass, όπως θεωρήθηκε ότι προκύπτουν από τη σημερινή διατύπωση.