Η τουρκική εθνικιστική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του 2019.
H κίνηση αυτή σημαίνει ουσιαστικά τη σηματοδότηση τη συνέχιση της υποστήριξης που παρέχει η δεξιά στον Ερντογάν και η οποία είχε κρίσιμη σημασία για τη μικρής έκτασης νίκη που ο τούρκος πρόεδρος κατήγαγε πέρυσι στο δημοψήφισμα για το σύνταγμα.
Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το μικρότερο από τα τέσσερα κόμματα του κοινοβουλίου, υποστήριξε στο δημοψήφισμα την ψήφο υπέρ της χορήγησης στον Ερντογάν σαρωτικών εκτελεστικών εξουσιών και τον βοήθησε να το κερδίσει με ποσοστό 51,4%.
«Το MHP δεν θα κατεβάσει προεδρικό υποψήφιο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί. «Το MHP θα λάβει την απόφαση να στηρίξει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές». Οι Τούρκοι θα ψηφίσουν την ερχόμενη χρονιά τόσο για πρόεδρο όσο και για νέο κοινοβούλιο.
Ο Μπαχτσελί έχει δηλώσει πως θέλει να μειωθεί το όριο του 10% των ψήφων που απαιτείται για να μπει ένα κόμμα στο κοινοβούλιο.
Το κόμμα προσπαθεί αυτή την περίοδο να αποκρούσει την πρόκληση της Μεράλ Ακσενέρ, πρώην υπουργού Εσωτερικών και γνωστής εθνικίστριας η οποία ίδρυσε πέρυσι το δικό της κόμμα αφού αποχώρησε από το MHP.
Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα της Ακσενέρ μπορεί να φέρει σε δεύτερη μοίρα το MHP και να το εμποδίσει να επιτύχει το όριο του 10%.
Ο Μπαχτσελί δήλωσε πως το MHP θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συμμαχίας με το κόμμα AKP του Ερντογάν, αν διατυπωθεί τέτοιο αίτημα από το AKP.
Το MHP είχε κερδίσει 18% στις βουλευτικές εκλογές του 1999, όμως το 2002 πέρασε κάτω από το όριο με 9,5%. Έκτοτε ξεπέρασε σε εκλογές το 10% και τον Νοέμβριο 2015 έλαβε 11,9% των ψήφων.
Το κόμμα, που ιδρύθηκε από έναν πρώην συνταγματάρχη που είχε συμμετάσχει σε στρατιωτικό πραξικόπημα το 1960, υιοθετεί ένα μίγμα τουρκικού εθνικισμού και σκεπτικισμού έναντι της Δύσης. Αντιτίθεται σφόδρα στην αυτονομία της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.
Η βάση του MHP περιλάμβανε τους υποστηρικτές των «Γκρίζων Λύκων», ενός εθνικιστικού κινήματος νεολαίας που συγκρούσθηκε με αριστερούς σε οδομαχίες στη δεκαετία του 1970. Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, που το 1981 προσπάθησε να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο 2ο, ήταν μέλος της οργάνωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ