Τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό, όπως φαίνεται, στη Silikon Valley.
Μετά τη σφοδρή κριτική που ασκήθηκε στο Facebook για το ρόλο του ως πλατφόρμα διακίνησης προπαγάνδας και τα πρωτοσέλιδα για το αμφιλεγόμενο μοντέλο φοροαποφυγής της Apple, έσκασε μια νέα βόμβα: Ισχυροί επενδυτές, γνωστοί επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη» από τον χώρο της τεχνολογίας διοργανώνουν τακτικά, όπως φαίνεται, exclusive πάρτι σεξουαλικής φύσης, όπου ρέει άφθονο το αλκοόλ και τα ναρκωτικά κι η ανταλλαγή ερωτικών συντρόφων είναι στην ημερήσια διάταξη.
Τις συνθήκες που επικρατούν στα κρυφά αυτά πάρτι των οργίων στην κοιλάδα των hi-tech περιγράφει η δημοσιογράφος του Bloomberg, Emily Chang, στο υπό έκδοση βιβλίο της με τίτλο “Brotopia: Breaking Up the Boys’ Club of Silicon Valley”, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε το Vanity Fair:
Στα ερωτικά πάρτι μετέχουν μόνον όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα των «υψηλών» προσκεκλημένων. Συνήθως συναντώνται νωρίς το απόγευμα, ως επί το πλείστον πριν το δείπνο και μερικές φορές μαγειρεύουν μαζί.
Στην αρχή σερβίρεται άφθονο αλκοόλ και στη συνέχεια μοιράζονται στους συμμετέχοντες χάπια Ecstasy ή “Molly”, ορισμένα εκ των οποίων φέρουν μερικές φορές το λογότυπο γνωστών εταιρειών τεχνολογίας. Μέσα σε λίγα λεπτά η ερωτική διάθεση φουντώνει, οι ορμόνες εκτοξεύονται «σαν το ποπ κορν στο καυτό λάδι» και τα χάδια και τα φιλιά ακολουθεί σεξ με έναν, δύο ή και περισσότερους συντρόφους όλη τη νύχτα, ενώ οι «ερωτικές συνεδρίες» επαναλαμβάνονται και μετά το πρωινό.
Οι άρρενες συμμετέχοντες, σύμφωνα με την Chang, είναι συνήθως επενδυτές, start-upers, αλλά και ορισμένα από τα κορυφαία ονόματα του κλάδου της τεχνολογίας, ενώ οι γυναίκες είναι νεαρές, όμορφες που θέλουν να «δικτυωθούν» ή επιδιώκουν μια ώθηση στην καριέρα τους.
Τα πάρτι οργίων διαρκούν συνήθως ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και διοργανώνονται σε διάφορα σημεία, από βίλες στο Pacific Heights του Σαν Φρανσίσκο, το Χίλσμποροου ή το Άθερτον της Καλιφόρνια -την «πλουσιότερη» πόλη στις ΗΠΑ-, μέχρι επαύλεις στην Κοιλάδα της Νάπα ή σε γιοτ στην Ίμπιζα.
Οι άνδρες, που δίνουν το παρόν για να εκπληρώσουν τις παραδοσιακές αρσενικές ετεροφυλόφιλες φαντασιώσεις, είναι συνήθως λιγότεροι από τις γυναίκες. Μπορούν να φέρουν μαζί τους όσες συντρόφους θέλουν, κατά κανόνα-ωστόσο- συνοδεύονται από δύο, οι οποίες καλούνται να συμμετάσχουν σε ερωτικά τρίγωνα που περιλαμβάνουν άλλες γυναίκες, αλλά η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά από άνδρες απουσιάζει.
Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για το επόμενο πάρτι οργίων λίγο πριν τη διοργάνωσή του είτε προφορικά, είτε μέσω Snapchat ή με συνθηματικές καταχωρήσεις σε ειδικά fora στο Διαδίκτυο.
Η Τσανγκ πήρε συνεντεύξεις για το βιβλίο της από πολλούς συμμετέχοντες σε τέτοια πάρτι κι έμεινε άναυδη από την ξεδιαντροπιά της αρσενικής ελίτ της Κοιλάδας του Πυριτίου: πολλοί εξ’ αυτών νιώθουν σαν πιονιέροι, που ανατρέπουν στην ιδιωτική τους ζωή τις εδραιωμένες κοινωνικές παραδόσεις και τα κυρίαρχα παραδείγματα, όπως κάνουν και στον κόσμο της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε το επιλήψιμο στο να μετέχουν γυναίκες σε πάρτι οργίων και να παίρνουν ναρκωατικά.
Για τις γυναίκες απ’ την άλλη πλευρά τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού πολλές εξ’ αυτών μετέχουν στα πάρτι για να καλυτερέψουν τις ζωές τους, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να καταρρακώσουν τη φήμη τους.
«Ό,τι συμβαίνει σε αυτά τα πάρτι δεν μένει εκεί», είπε μία απ’ αυτές τις γυναίκες-επιχειρηματίες στη δημοσιογράφο. «Οι γυναίκες που μπαινοβγαίνουν εκεί δυσκολεύονται αφάνταστα να τις αντιμετωπίσουν ως επιχειρηματίες κι όχι ως δυνητικές ερωτικές παρτενέρ.»
Αλλά κι όσες γυναίκες- επιχειρηματίες απορρίπτουν τις προσκλήσεις αντιμετωπίζονται από τους άρρενες συναδέλφους τους ως ανιαρές και «ξενέρωτες» και χάνουν έτσι ευκαιρίες να μιλήσουν για τις επιχειρήσεις τους και να κάνουν συμφωνίες, που λέγεται ότι κλείνονται πάντα σε αυτά τα πάρτι. «Στον ανδροκρατούμενο κόσμο της Silicon Valley», κατέληξε η επιχειρηματίας, «οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σχεδόν ως άτομα κατώτερης κατηγορίας».