Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στην Κίνα, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη.
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ μίας μεγάλης συμμαχίας ανάμεσα στη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα, επικεντρώνοντας στο Κλίμα και το σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» του Πεκίνου, δεσμευόμενος να επανέρχεται στην Κίνα «τουλάχιστον μία φόρα κάθε χρόνο».
«Οι τύχες μας είναι συνδεδεμένες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Σιάν, κοιτίδα του κινεζικού πολιτισμού και πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Κίνα, όπου έφθασε σήμερα.
«Το μέλλον έχει ανάγκη από τη Γαλλία, την Ευρώπη και την Κίνα. Είμαστε η μνήμη του κόσμου. Σε εμάς ανήκει να αποφασίσουμε για το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Στον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σήμερα το απόγευμα και αύριο στο Πεκίνο, θα προτείνει την «επανεκκίνηση της κλιματικής μάχης» με την «προετοιμασία της ενίσχυσης των δεσμεύσεών μας» κατά της υπερθέρμανσης, κατά τη διάρκεια της COP 24 στην Πολωνία στο τέλος του 2018.
Για τον πρόεδρο της Γαλλίας, η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συμφωνία του Παρισιού επιβάλλει μία κοινή γαλλοκινεζική ηγεσία στον τομέα αυτόν. Ανακοίνωσε έτσι για το 2018-2019 την οργάνωση μίας «γαλλοκινεζικής χρονιάς οικολογικής μετάβασης».
Χωρίς την απόφαση της Κίνας να παραμείνει, «η Συμφωνία του Παρισιού δεν θα είχε επιβιώσει» της αμερικανικής απόφασης, τόνισε, σημειώνοντας ότι η Κίνα παραμένει η πρώτη χώρα στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Η Κίνα κράτησε τον λόγο της. Δείξατε ότι η συνειδητοποίηση και η τεράστια αίσθηση ευθύνης εκ μέρους σας είναι πραγματική. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί εδώ και λίγα χρόνια ότι η Κίνα θα έδειχνε μία δύναμη παγκόσμιας διαπαιδαγώγησης;» στον τομέα αυτόν, είπε.
Η συνεργασία αυτή «θα δείξει στον κόσμο ότι Γάλλοι και Κινέζοι είμαστε ικανοί να κάνουμε και πάλι τον πλανήτη μας μεγάλο και όμορφο» συνέχισε επαναλαμβάνοντας την φράση αυτή στα κινεζικά.
«Η Γαλλία μετασχηματίζεται εις βάθος και, μαζί της, είναι η Ευρώπη που επιστρέφει για να οικοδομήσει μία ισορροπημένη συνεργασία με την Κίνα», είπε, ζητώντας τον προσδιορισμό με σαφήνεια «των τομέων όπου μπορούμε να συνεργασθούμε και να ανοίξουμε από τη μία και την άλλη πλευρά τις αγορές μας και των τομέων όπου δεν μπορούμε να το κάνουμε».
Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης για την προώθηση του σχεδίου Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού, που ξεκίνησε το 2013 ο Σι Τζινπίνγκ για την ενίσχυση των κινεζικών εμπορικών σχέσεων με ολόκληρη την ευρασιατική ήπειρο.
«Βούλησή μου είναι η Γαλλία και η Ευρώπη να είναι παρούσες στο ραντεβού που προτείνει η Κίνα», είπε.
Ωστόσο, οι δρόμοι του μεταξιού δεν υπήρξαν ποτέ «αμιγώς κινεζικοί», σημείωσε: στη θάλασσα, «υπήρξαν πρώτα πορτογαλικοί» και στην ξηρά περνούσαν από την κεντρική Ασία. «Δεν θέλω να τους μετατρέψω σε ευρωπαϊκούς δρόμους , αλλά αυτοί οι δρόμοι είναι κοινοί και δεν μπορούν να είναι μονόδρομος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ