Το κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς UBP (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) είναι ο μεγάλος νικητής των πρόωρων «βουλευτικών εκλογών», που έγιναν χθες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Το κόμμα, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μεταδόθηκαν από τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό 36,26%.
Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) δείχνει να καταγράφει πτώση 16%, σε σχέση με τις «εκλογές» του 2013, και να περιορίζεται στο 21,65%.
Το Κόμμα του Λαού (HP) φαίνεται να εξασφαλίζει ποσοστό, 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP) 8,46%, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) του Σερντάρ Ντενκτάς 8,01%, το κόμμα Αναγέννησης των εποίκων(YDP) 6,1%, το κόμμα Κοινοτικής Σωτηρίας 2,4% και το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας(MDP) 0,09%.
Το όριο εισόδου στη «βουλή» ήταν 5%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 190 χιλιάδες με τη συμμετοχή να φθάνει στο 62,44%. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν, σήμερα νωρίς το απόγευμα.
Ο καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ σχολίασε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι χθεσινές εκλογές γεννούν νέες εκλογές», προβλέποντας ότι στα κατεχόμενα θα υπάρξει πολιτική αστάθεια.
Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) του «πρωθυπουργού» Χουσείν Οζγκιουρκούν, της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου («ΤΔΒΚ)», παρά το ψηλό ποσοστό του δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.
Άρα, σημείωσε ο κ. Κιζίλγιουρεκ, θα πρέπει να μπει στον νέο «κυβερνητικό συνασπισμό» το Κόμμα του Λαού (HP) του Κουτρέτ Οζερσάι. Προεκλογικά, ο κ. Οζερσάι απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η είσοδος στη «βουλή» του Κόμματος του Λαού και της Αναγέννησης αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τον τουρκολόγο Νίκο Στέλγια, από την ανάγνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων οι εκτιμήσεις, που εξάγονται, είναι:
-Πρώτον, η τουρκοκυπριακή (τ/κ) Δεξιά, παρά τις αδυναμίες της και τη διάσπαση που επικρατεί στους κόλπους της, καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σημειώσει μια σημαντική επιτυχία. Περίπου τρία χρόνια μετά την ήττα στις «προεδρικές εκλογές», η τ/κ Δεξιά ανασυγκροτεί τις δυνάμεις της και ελπίζει για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες «δημοτικές» και «προεδρικές εκλογές». Τέσσερα κόμματα που τοποθετούνται στον δεξιό και κεντρώο χώρο έχουν εξασφαλίσει την μερίδα του λέοντος στο τ/κ πολιτικό σκηνικό.
-Δεύτερον, η επιτυχία της τ/κ Δεξιάς σχετίζεται άμεσα με την εικόνα διάλυσης και αποδυνάμωσης που παρουσιάζει η Αριστερά. Τα νέα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά. Από σήμερα, ξεκινά μια νέα περίοδος αυτοκριτικής και ανασυγκρότησης για όλες τις δυνάμεις, που υπερασπίζονται τη διατήρηση της αυτόνομης παρουσίας της τ/κ ταυτότητας σε αυτά τα εδάφη. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές «εκλογές» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ικανοποιητικό για το σύνολο του τ/κ πολιτικού συστήματος.
-Τρίτον, μπορεί η νέα επιτυχία της τ/κ Δεξιάς να είναι σημαντική, ωστόσο δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηγεσίες των τ/κ δεξιών και κεντρώων κομμάτων. Στο εσωτερικό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, αλλά και στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζεται ο παρασκηνιακός αναβρασμός.
Όσον αφορά το Κόμμα του Λαού, τα ποσοστά που φαίνεται να έχει εξασφαλίσει δεν του επιτρέπουν να υλοποιήσει άμεσα τα οράματα του. Το ενδεχόμενο για μια τρικομματική (Κόμμα Εθνικής Ενότητας, Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και Κόμμα του Λαού) «συγκυβέρνηση» δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για μια μακρόχρονη και ισχυρή διακυβέρνηση. Το κλίμα της αβεβαιότητας εντείνεται από τις προβλέψεις του Κόμματος της Αναγέννησης περί επανάληψης των «εκλογών».
-Το αποτέλεσμα θα έχει αντίκτυπο και στο Κυπριακό και κυρίως την ομοσπονδιακή λύση.
Επισημαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα που μπαίνουν στη «βουλή» δεν φαίνεται ικανό να αντιπαραταχθεί με την Άγκυρα και να συναινέσει σε μια λύση του Κυπριακού από αυτή, που θα υπαγορεύσει η Τουρκία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ