Πότε θα αποκτήσει κυβέρνηση η Γερμανία; Και πλησιάζει το τέλος της εποχής Μέρκελ στο Βερολίνο; Αυτά είναι δύο από τα ερωτήματα που διατυπώνονται ολοένα και πιο εντατικά το τελευταίο διάστημα.
Εχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τις εκλογές στη Γερμανία, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη περίοδο για τον σχηματισμό συνασπισμού που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα. Με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό και τα έσοδα από φόρους σε υψηλό ρεκόρ, τα πράγματα εντός των συνόρων δείχνουν καλά, η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση και η Γερμανία μπορεί να περιμένει, βραχυπρόθεσμα, επισημαίνει το BBC. Ομως, δεν μπορεί να περιμένει η ΕΕ. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ένα φιλόδοξο πλάνο για μεταρρυθμίσεις στην Ενωση και χρειάζεται τη βοήθεια της κυβέρνησης στο Βερολίνο για να τις προωθήσει.
Από σήμερα, στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ξεκινούν επίσημα οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού, μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), με την συνάντηση των τριών αρχηγών, της Ανγκελα Μέρκελ (CDU), του Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και του Μάρτιν Σουλτς (SPD). Θα ακολουθήσει, δύο ώρες αργότερα, διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.
Η προσπάθεια της καγκελάριου για σχηματισμό κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν σκληρή διαπραγμάτευση με την κεντροδεξιά, που θέλει τον έλεγχο του ταμείου της χώρας ως ανταμοιβή για την είσοδο σε νέο συνασπισμό, με τη γνώση ότι αποτυχία των συζητήσεων θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της εποχής Μέρκελ, σχολιάζει ο Guardian. Ο νέος γύρος συζητήσεων μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία της Μέρκελ να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, επισημαίνει το BBC.
Η Μέρκελ μπαίνει στις συζητήσεις ενώ βρίσκεται σε μία από τις πιο αδύναμες θέσεις που έχει βρεθεί ως καγκελάριος. Δημοσκόπηση του ARD δείχνει ότι οι περισσότεροι Γερμανοί προτιμούν νέα προσφυγή στις κάλπες από την ανανέωση του μεγάλου συνασπισμού. Το 69% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το κόμμα της Μέρκελ απέτυχε να αντιμετωπίσει την ανησυχία που προκάλεσε η προσφυγική κρίση, ενώ το ποσοστό δημοτικότητάς της έχει πέσει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, το 53% είναι υπέρ της παραμονής της στην καγκελαρία, ενώ το 93% θεωρούν ότι παραμένει καλή καγκελάριος.
Το αυστηρό πρόγραμμα
Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με αυστηρό και εντατικό χρονοδιάγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό, ενώ στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.
Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες. Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ενώ η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.
Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη, ενώ την επόμενη ημέρα θα τεθούν υπόψιν των κομμάτων τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ηδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.
Πληροφορίες: Guardian, BBC, ΑΠΕ