Με τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο υπουργών πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου-μαμούθ θα πέσει φως, αν κριθεί αναγκαίο, στις όποιες γκρίζες ζώνες σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, που πρέπει να καλυφθούν ως τις 22 του μήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο απίστευτου όγκου πολυνομοσχέδιο θα τακτοποιηθεί το 80% των περίπου 60 εκκρεμών προαπαιτούμενων και θα πρέπει να ακολουθήσει ένα μπαράζ δευτερογενούς νομοθεσίας (Αποφάσεις και Εγκύκλιοι), μέσα στις λίγες ημέρες που θα απομένουν ως τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές αναδεικνύουν ως το πιο δύσκολο πολιτικά θέμα τη διάταξη για τις απεργίες και παραδέχονται ότι αναμένουν μεγάλη πίεση (εκεί θα φάμε «ξύλο», λένε χαρακτηριστικά) από τα συνδικάτα αλλά και από στελέχη-βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη, που ήρθε πριν από τα Χριστούγεννα, αποσύρθηκε κακήν-κακώς για νομοτεχνική βελτίωση και μπήκε στο στόχαστρο των συνδικάτων; Ότι εφεξής, για να κηρύξει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να ληφθεί απόφαση από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, ενώ τώρα αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο ότι για τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη για απαρτία του 20% των μελών τους, ωστόσο έμπειροι συνδικαλιστές και πρώην υπουργοί που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, εκτιμούν ότι αν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ, δεν θα έχει σταματημό, ειδικά από τη στιγμή που οι δανειστές ζητούσαν και ζητούν οι αλλαγές να ισχύουν για όλες τις απεργίες, όλων των σωματείων.
Παρά την αναμενόμενη πίεση, στο οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να μπλοκάρει την αξιολόγηση. Ευρωπαϊκές πηγές σημειώνουν, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει περάσει διατάξεις πολύ πιο δύσκολες, όπως οι περικοπές των συντάξεων και οι αυξήσεις άμεσων-έμμεσων φόρων, δεν θα «κολλήσει» στο συνδικαλιστικό νόμο.
Το πρώτο crash test, η πρώτη δοκιμασία για την ελληνική πλευρά, θα έρθει δύο 24ωρα μετά από την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, στο EuroWorking Group, όπου εκτός απροόπτου ο Τόμας Βίζερ θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Ολλανδό Hans Vijlbrief. Ήδη, σε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων έχουν ανταλλαγεί απόψεις και έχουν ρυθμιστεί λεπτομέρειες για τις νομοθετικές διατάξεις, που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, αλλά όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές, περιμένουν το νομοσχέδιο προκειμένου να το «περάσουν» γραμμή- γραμμή, για να επιβεβαιώσουν ότι όλα κινούνται εντός του συμφωνημένου πλαισίου.