Στην τελική ευθεία της εσωκομματικής κούρσας διαδοχής μπαίνει το ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα-σφήνα του Χρήστου Παπουτσή να αλλάζει τα δεδομένα.
Πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα είναι μόνος υποψήφιος όπως διαφαίνονταν μέχρι χθες, οπότε αιφνιδιαστικά ο Χρήστος Παπουτσής με την επιστολή του στον Πρωθυπουργό παραιτήθηκε από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος σκόπευε να παραιτηθεί από αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών εφόσον εκλέγονταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο πλέον αναμένεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση νωρίτερα από ότι αρχικά προβλεπόταν, και όταν κρίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οριστικά οι διαδικασίες για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η πλευρά των «Βενιζελικών» αποφεύγει να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη. «Ήταν αναμενόμενο» αρκούνται να λένε. Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Χρήστος Παπουτσής έχουν ξεκινήσει την διαδικασία της συλλογής υπογραφών από το Εθνικό Συμβούλιο (απαιτούνται 95 για τον καθένα) προκειμένου να χριστούν και τυπικά υποψήφιοι.
Οι σχέσεις εξ αγχιστείας που έχει ο Χρήστος Παπουτσής με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη (είναι κουνιάδοι) θέτουν εκ των πραγμάτων θέμα «fair play" στην κούρσα της διαδοχής. Οι «βενιζελικοί» δεν θέτουν επισήμως θέμα, ωστόσο διατυπώνουν ανησυχίες για επηρεασμό κομματικών στελεχών από τον «μηχανισμό» που παραμένει σε ένα βαθμό υπό τον έλεγχο του «παπανδρεϊκού μπλοκ».
Η υποψηφιότητα Παπουτσή δρομολογούνταν εδώ και καιρό καθώς ο ίδιος δεν έκρυβε τις ηγετικές του φιλοδοξίες. Οι διαγραφές ωστόσο βουλευτών που ανήκουν στην «ομάδα» του (Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) προς στιγμήν πάγωσαν τις εξελίξεις. Ο ίδιος προβληματίστηκε έντονα και όπως λεει «συζήτησε με πάρα πολλούς το ενδεχόμενο» καταλήγοντας ότι μια δική του υποψηφιότητα θα συσπείρωνε μια μερίδα κόσμου που δεν εκφράζεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Βέβαια ο κ. Παπουτσής δεν μπορεί να οικοδομήσει τη στρατηγική του πάνω σε κάποια «αντιμημονιακή» βάση καθώς ο ίδιος έχει υπερψηφίσει και το Μνημόνιο 1 και το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο 2 – έστω και με κάποιες επιφυλάξεις το τελευταίο, στο υπουργικό συμβούλιο. Την πρόθεση του να είναι υποψήφιος την είχε εκμυστηρευτεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν μετά το υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε το Μνημόνιο 2. Εκεί συμφωνήθηκε – ενόψει και επεισοδίων – ότι θα πρέπει να παραμείνει για λίγο ακόμη στη θέση του, όπως και έγινε.
«Δεν ξέρω αν θα είμαι το αντίβαρο, αλλά θα κάνω την προσπάθεια μου» λέει ο Χρήστος Παπουτσής στους συνομιλητές του που του επισημαίνουν ότι είναι ο μόνος που θα μπορούσε να συσπειρώσει το «παπανδρεϊκό μπλοκ». Τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, καθώς έκα κομμάτι ων «κοινωνιστών» έχει διαγραφεί (Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης) και ετοιμάζεται να κάνει την δική του κίνηση, ενώ οι εναπομείναντες δεν μοιάζει να έχουν την δύναμη του παρελθόντος.
Πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια επίδειξη ισχύος έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με πρωτοκλασάτα στελέχη των οποίων την υποστήριξη έχει ήδη διασφαλίσει. Χθες συναντήθηκε με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τις επόμενες ώρες θα συναντηθεί και με την Άννα Διαμαντοπούλου, τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Άγνωστο παραμένει αν ο τελευταίος επιμείνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υποψηφιότητα του. Θα υπάρξει και συνάντηση Βενιζέλου-Παπουτσή προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα modus vivendi για την σύντομη προεκλογική εκστρατεία και τα διαδικαστικά της εκλογής από τη βάση.
Στον αντίποδα ο Χρήστος Παπουτσής δεν έχει να επιδείξει «τρανταχτές» συμμαχίες με κορυφαία στελέχη αν και διατηρεί σχέσεις με κομμάτι του κομματικού μηχανισμού και βουλευτές.
Τέλος η ομάδα Ραγκούση (Μόσιαλος, Ντόλιος, Παρασύρης) δείχνει ότι δεν εκφράζεται από καμία εκ των δύο υποψηφιοτήτων και αναμένεται σύντομα να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις τους για την εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.