Ο 53χρονος Μαρκ Κέλι, όταν δεν πραγματοποιεί αποστολές και έρευνα στο διάστημα, αφιερώνει λίγο χρόνο για να «την μπει» στον Ντόναλντ Τραμπ. Και στις αρχές του 2018, ήταν αρκετά απασχολημένος με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ προχτές υπερηφανεύτηκε στο Twitter για το πόσο μεγάλο και λειτουργικό είναι το κουμπί του για τα πυρηνικά όπλα, απαντώντας στον Κιμ Γιονγκ που ισχυρίστηκε πρώτος ότι τo κουμπί για τα πυρηνικά βρίσκεται πάντα πάνω στο γραφείο του.
«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν μόλις δήλωσε ότι "το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια." Μπορεί κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!».
Μετά από αυτή την ανάρτηση, ήρθε η σειρά του Μαρκ Κέλι να απαντήσει στον Τραμπ, επισημαίνοντας αρχικά το πόσο σοβαρή είναι η απειλή ξεσπάσματος ενός πυρηνικού πολέμου, ενώ στην συνέχεια προσκάλεσε τον Πρόεδρο, αν θέλει να συζητήσει μαζί του και να του μάθει περισσότερα.
«Σαν πιλότος στο Ναυτικό των ΗΠΑ, έχω εκπαιδευτεί στη μεταφορά πυρηνικών όπλων. Ο,τι κάναμε με αυτά τα όπλα ήταν πάρα πολύ σοβαρό. Οχι αστεία, όχι απειλές, όχι λάθη. Κάθε στρατιώτης, ναυτικός, αεροπόρος και πεζοναύτης το γνωρίζει αυτό. Αν θέλετε, μπορείτε να έρθετε να το συζητήσουμε διεξοδικότερα».
Πριν από αυτό, την Τρίτη ο Τραμπ απέδωσε στον εαυτό του τα εύσημα για την χρονιά ρεκόρ αναφορικά με την ασφάλεια στις αεροπορικές μεταφορές των ΗΠΑ.
«Αφότου ανέλαβα την προεδρία ήμουν πολύ αυστηρός με την πολιτική αεροπορία. Καλά νέα: μόλις έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν ΜΗΔΕΝ θάνατοι το 2017, στην καλύτερη και ασφαλέστερη χρονιά στα χρονικά!».
Ο Μαρκ Κέλι όμως, που πέρασε σχεδόν ένα χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έρχεται πάλι να «προσγειώσει απότομα» τον Τραμπ στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας πως αυτό το στατιστικό δεν έχει καμία σχέση με εκείνον, αλλά πως είναι αποτέλεσμα μιας εκστρατείας για τη βελτίωση της ασφάλειας των επιβατών που διεξήχθη από ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Επίσης, ο Κέλι που έγινε ακτιβιστής και υπέρμαχος του ελέγχου στην οπλοκατοχή στις ΗΠΑ όταν το 2011 η γυναίκα του τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμό, λέει στον Τραμπ πως αν θέλει να πάρει τα εύσημα για το γεγονός πως δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στις αεροπορικές μεταφορές το 2017, πρέπει επίσης να αναλάβει και την ευθύνη για τους πολλούς θανάτους εξ'αιτίας της οπλοκατοχής.
«Bασικά είναι το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας και η ΝΑSA και κυρίως οι αεροπορικές εταιρίες που αξίζουν τα συγχαρητήρια για αυτό το αποτέλεσμα. Αλλά αν θες να πάρεις τα εύσημα για το γεγονός πως δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος στις αεροπορικές μεταφορές το 2017, πρέπει επίσης να αναλάβεις και την ευθύνη για τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους εξ'αιτίας της οπλοκατοχής».
Ο Μαρκ Κέλι με τη γυναίκα του