Η Ελλάδα ίσως καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης φέτος, εκτιμά η HSBC ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η χώρα θα μπορέσει να πετύχει καθαρή έξοδο χωρίς κάποια μορφή εποπτείας.
Η χώρα πέρυσι ανέκτησε τη πρόσβαση στις αγορές, η οικονομία της δείχνει λιγότερο ευάλωτη και τον Αύγουστο θα έχει αρκετό κεφαλαιακό απόθεμα για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για τον επόμενο χρόνο ή περίπου τόσο» υποστηρίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC για την Ευρώπη.
Για χρόνια υπήρχε η ανησυχία για ένα πιθανό Grexit από την Ευρωζώνη αλλά επιτυγχάνοντας την έξοδο στις αγορές πρόσφατα η Ελλάδα το 2018 μπορεί να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια και εννέα υπουργούς Οικονομικών επεσήμανε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος της τράπεζας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει μια «καθαρή έξοδο», χωρίς κάποια μορφή εποπτείας.
«Η καθαρή έξοδος ίσως είναι εφικτή, τουλάχιστον για κάποια περίοδο. Όμως, μια προληπτική γραμμή, ή τουλάχιστον μια μεταμνημονιακή ενισχυμένη εποπτεία ίσως είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επιλέξιμα από τις πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ" εξηγεί ο Balboni.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Ελλάδα απέχει ακόμη από την επενδυτική βαθμίδα και παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Εκτιμά ότι η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων απέχει ακόμη από το να συμβεί, γεγονός που θα μπορούσε να συγκρατήσει των περαιτέρω μείωση των αποδόσεων ομολόγων.
Πολλά εξαρτώνται από την προθυμία της Ευρωζώνης να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα. Το μπλοκ κατέχει το 80% του χρέους, σύμφωνα με την HSBC. «Χωρίς ουσιαστική" ανακούφιση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει το αίτημα του ΔΝΤ για βιώσιμο χρέος» καταλήγει ο οικονομολόγος.