Η νέα χρονιά μπήκε και όλοι επιστρέφουν σιγά-σιγά στις δουλειές τους. Τα στοιχεία όμως αποκαλύπτουν πως ένας στους πέντε αναζητά νέα εργασία.
Μια έρευνα της εταιρείας Investors in People, σε 1.000 υπαλλήλους, έδειξε ότι ένας στους τέσσερις δήλωσε δυσαρεστημένος από τη δουλειά του – με σχεδόν τους μισούς ερωτηθέντες να ψάχνουν για αλλαγή σταδιοδρομίας, κυρίως για μεγαλύτερο μισθό.
Άλλη μελέτη σε περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους του Ηνωμένου Βασιλείου από την ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας totaljobs, διαπίστωσε πως το 68% δεν είχε κάποια αύξηση ή προαγωγή το 2017.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κάποιος για να ζητήσει αύξηση χωρίς να τον διώξουν με τις κλωτσιές;
Η δικηγόρος εργατικού δικαίου Κάρεν Χόλντεν έδωσε στην metro τις κορυφαίες συμβουλές της για να ζητήσετε αύξηση και να την πάρετε.
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζητήσετε αύξηση;
«Από νομικής πλευράς, η σύμβασή σας θα αναφέρει μια δοκιμαστική περίοδο και στη συνέχεια, αρκετές φορές, μια ημερομηνία αναθεώρησης του μισθού» δήλωσε. «Ωστόσο, πρακτικά μπορείς να ζητήσεις αύξηση όταν θα νιώθεις αρκετά σίγουρος για να το κάνεις». «Η ταμειακή ροή είναι πάντα το κλειδί για κάθε επιχείρηση, λέει η Κάρεν, επομένως αν θέλεις αύξηση τότε προσπάθησε να τη ζητήσεις σε μία από τις ακόλουθες στιγμές:
- Όταν ένα ιδιαίτερα καλό project έχει ολοκληρωθεί και η εταιρεία θα χρειαστεί τις υπηρεσίες σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως κίνητρο για; να δουλέψετε περισσότερο.
- Όταν η απόδοσή σας αξίζει επιβράβευση
- Όταν έχετε προγραμματίσει μια αναθεώρηση απόδοσης. «Προσπαθήστε να πάτε οπλισμένοι με τα στοιχεία που χρειάζεστε για να προωθήσετε τον εαυτό σας. Να είστε καλά προετοιμασμένοι και στη συνέχεια να ζητήσετε ευγενικά την ανταμοιβή που αξίζει η εργασία σας» λέει η Κάρεν.
Η Σούζι Ρόμπερτς, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Hunter Roberts, πρόσθεσε: «Μια καλή στιγμή για να ζητήσετε αύξηση είναι όταν η επιχείρηση πηγαίνει καλά και γνωρίζετε πως η οικονομική απόδοση είναι καλή. Μια άλλη καλή στιγμή είναι λίγο μετά αφότου σας δοθούν πρόσθετες ευθύνες, τις οποίες εκτελείτε καλά και πιστεύετε ότι αξίζετε μία αύξηση γι’ αυτό. Αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί.
Σκεφτείτε το ως επιχειρηματική πρόταση
«Γιατί το αξίζεις; Πώς θα ωφεληθεί η εταιρεία από αυτό και τι θα κάνεις παραπάνω για να δικαιολογήσεις αυτή την αύξηση;» λέει η Κάρεν. «Αν έχεις καλές επιδόσεις, η εταιρεία θα θέλει να σε κρατήσει, επομένως δώσε παραδείγματα της δουλειάς σου και των πλεονεκτημάτων που προσφέρεις στην εταιρεία».
Η Σούζι λέει: «Να είστε σε θέση να μιλήσετε, με συγκεκριμένες λεπτομέρειες, για το πώς αναλαμβάνετε πρόσθετες ευθύνες και πώς αυτό ωφέλησε το τμήμα σας ή την επιχείρηση ως σύνολο».
Πώς να προσεγγίσετε το θέμα
Η έρευνα είναι το κλειδί – μάθετε πόσα παίρνουν οι άλλοι γύρω σας και διερευνήστε την κλίμακα αποδοχών σε σύγκριση με άλλους εργασιακούς χώρους.
Η Σούζι συμβουλεύει μάλιστα να έχετε στη διάθεσή σας πληροφορίες από τους μισθούς που δίνουν ανταγωνιστές που μπορεί να διαφημίζουν θέσεις εργασίας με παρόμοιες προδιαγραφές σαν τη δικιά σας, όταν μπείτε στο γραφείο του διευθυντή.
«Συγκεντρώστε στοιχεία για τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά σας προτού μιλήσετε με τον διευθυντή σας» πρόσθεσε η Κάρεν.
Να είστε σίγουροι
«Να είστε συγκεκριμένοι και να καθορίσετε σαφώς τους λόγους για τους οποίους ζητάτε αύξηση αποδοχών» λέει η Σούζι. «Αν πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη θέση εργασίας αξίζει έναν συγκεκριμένο μισθό, τον οποίο εσείς δεν παίρνετε - πιθανώς επειδή είστε νέοι στη δουλειά ή έχετε ενταχθεί στην εταιρεία με χαμηλότερο μισθό – πρέπει να δηλώσετε ότι συμβάλλετε όσο και οι υπόλοιποι στο τμήμα σας που πιθανότατα παίρνουν περισσότερα από εσάς».
Καθορίστε το χρόνο που θα ζητήσετε την αύξηση
Ο Φιλ Σέρινταν, διευθύνων σύμβουλος της Robert Half UK, δήλωσε πως θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον διευθυντή σας για να συζητήσετε το συγκεκριμένο θέμα. «Ποτέ μην αρχίσετε αυτό το θέμα στο τέλος μιας άλλης, άσχετης συνάντησης» δήλωσε. «Δείξτε ότι παίρνετε σοβαρά τη συζήτηση και κλείστε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να μιλήσετε γι’ αυτό το σημαντικό αίτημα».
Τι γίνεται στην περίπτωση που το αφεντικό πει όχι;
Σε τελική ανάλυση, η αύξηση είναι στην κρίση του εργοδότη σας – αλλά θα πρέπει να ζητήσετε να σας εξηγήσει τους λόγους της απόρριψης της πρότασής σας, προτού του ζητήσετε να επανεξετάσει το θέμα.
Ζητήστε να προγραμματίσετε μια συνάντηση για να μιλήσετε γι’ αυτό πάλι μέσα σε τρεις μήνες και ζητήστε από τον προϊστάμενό σας να σας καθορίσει μερικούς απτούς στόχους γι’ αυτούς τους τρεις μήνες για να αποδείξετε ότι έχετε βελτιωθεί.