Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ένα συνεχές βούισμα (εμβοή) στα αυτιά τους, χωρίς να υπάρχει κάποιο εξωτερικό ηχητικό ερέθισμα.
Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα πειραματική μέθοδο για τη θεραπεία της ενοχλητικής εμβοής, που μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Πρόκειται για την πρώτη προσέγγιση, η οποία προσπαθεί να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, δηλαδή στα ατρακτοειδή κύτταρα σε μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους. Οι νευρώνες αυτής της εγκεφαλικής περιοχής εμφανίζουν υπερδραστηριότητα και συγχρονισμό μεταξύ τους, πράγμα που δημιουργεί την αίσθηση ανύπαρκτων ήχων στον άνθρωπο. Η νέα τεχνική βασίζεται σε μια συσκευή που παίζει έναν χρονισμένο ήχο στα αυτιά, τον οποίο εναλλάσσει με επακριβώς χρονισμένους, ήπιους ηλεκτρικούς παλμούς στο μάγουλο ή στο λαιμό.
Τα πειράματα σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι η νέα μέθοδος, που φέρει την ονομασία «bimodal auditory-somatosensory stimulation», μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμες αλλαγές στον ρυθμό με τον οποίο ενεργοποιούνται τα ατρακτοειδή νεύρα. Έτσι, επηρεάζεται η λειτουργία αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων που βοηθούν τον εγκέφαλο να συλλάβει και να επεξεργασθεί τους ήχους και τις αισθήσεις από τις δονήσεις, την αφή κ.ά.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα εν λόγω κύτταρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να εστιάσει εκεί από όπου προέρχονται οι ήχοι και να απομονώσει τις εσωτερικές αισθήσεις από την κίνηση του κεφαλιού ή του λαιμού. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να διαταραχθεί η λειτουργία αυτών των κυττάρων, με συνέπεια αυτά να «πυροδοτούνται» συγχρονισμένα, ακόμη κι αν δεν υπάρχει πραγματικός ήχος στο περιβάλλον.
Έτσι, συνήθως μετά από την έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους, μετά από ένα τραύμα του κεφαλιού ή του λαιμού ή εξαιτίας κάποιου άλλου συμβάντος, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν τη μόνιμη αίσθηση ότι ακούνε ήχους μέσα από το σώμα τους. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των ανθρώπων έχουν κάποια εμβοή, αλλά στο 10% των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ενώ μερικοί φθάνουν στο σημείο ακόμη και της απώλειας της ακοής τους.
Εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να εργασθούν ή να ασχοληθούν με τις καθημερινές δραστηριότητές τους λόγω της εμβοής και του συνοδευτικού ψυχολογικού στρες. Οι έως τώρα θεραπείες περιλαμβάνουν από απλή ψυχοθεραπεία έως προσπάθεια τροποποίησης των αντιδράσεων του εγκεφάλου ή -στις σοβαρότερες των περιπτώσεων- πιο επεμβατικές τεχνικές, όπως η εν τω βάθει κρανιακή ηλεκτρική διέγερση και η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου.
Η νέα μέθοδος είναι μια μη-επεμβατική τεχνική που αποσκοπεί στο να τροποποιήσει και να διορθώσει τις δυσλειτουργικές αντιδράσεις των νεύρων που έχουν ως συνέπεια την εμβοή. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σούζαν Σόουρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», δήλωσαν ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα πρώτα τεστ σε πειραματόζωα και σε 20 ασθενείς με εμβοή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ