Ελπίδες για την αντιμετώπιση επιθετικών καρκίνων του εγκεφάλου δίνει μια νέα μέθοδος που ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.
Η θεραπεία εφαρμόζεται με την έγχυση ιών στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς μέσω ορού, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει τους κακοήθεις όγκους.
«Η παρουσία του καρκίνου στον εγκέφαλο επιβραδύνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού», λέει η επικεφαλής της έρευνας, ογκολόγος Σούζαν Σορτ του Πανεπιστήμιου του Leeds. Ωστόσο, η παρουσία του ιού, που αναζητεί τα καρκινικά κύτταρα, προκαλεί την αντίδραση του οργανισμού ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνές του.
Η έρευνα έρχεται να προστεθεί στα πορίσματα άλλων ερευνών, που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας στην καταπολέμηση ορισμένων μορφών καρκίνου.
«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στο να ‘βλέπει’ τους καρκίνους, εν μέρει επειδή τα καρκινικά κύτταρα μοιάζουν με τα υγιή και εν μέρει επειδή οι καρκίνοι ξεγελούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα να τους παραβλέψουν», λέει ο ερευνητής του The Institute of Cancer Research, Άλαν Μέλτσερ, που μετείχε στην έρευνα.
Οι Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν με την εισαγωγή ιών στους όγκους του εγκεφάλου να «γυρίσουν το διακόπτη» του ανοσοποιητικού συστήματος των εννέα ασθενών που μετείχαν στην κλινική δοκιμή. Οι ασθενείς επρόκειτο να μπουν στο χειρουργείο για αφαίρεση των όγκων και λίγες μέρες πριν τις επεμβάσεις τους έβαλαν τους ιούς. Μετά την αφαίρεση των όγκων οι ερευνητές τους ανέλυσαν και διεπίστωσαν ότι οι ιοί προκάλεσαν μια ανασολογική απάντηση που επιτέθηκε στους όγκους, ακόμη και σε εκείνους που βρίσκονταν βαθιά κρυμμένοι στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες εντόπισαν τα λεγόμενα «φονικά» κύτταρα-Τ που επιτέθηκαν στον καρκίνο, καθώς και ιντερφερόνες, που είναι γνωστό ότι διεγείρουν μια ανοσολογική αντίδραση.
Οι ασθενείς από την άλλη με την παρουσία των ιών στους οργανισμούς τους το μόνο που ανέφεραν ήταν κάποια συμπτώματα που θύμιζαν γρίπη.
Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της έρευνας ήταν η συνειδητοποίηση ότι οι ιοί μπορούν να περάσουν το φράγμα μιας μεμβράνης που εμποδίζει πολλές ουσίες να εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω του κυκλοφορικού συστήματος. Αν δεν συνέβαινε αυτό, τότε θα έπρεπε οι ερευνητές να εγχύσουν τους ιούς απευθείας στον εγκέφαλο με ένεση -μια θεραπεία με πολλές προκλήσεις.
Τα πορίσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Science Translational Medicine και μετά την επιτυχία της θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας.