Επίθεση στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παιδείας εξαπέλυσε ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και Υπεύθυνος Παιδείας του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρώτας με αφορμή την απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού στα σχολεία.
Ο κ. Μαυρωτάς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Το θέμα με την απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού στα σχολεία είναι ενδεικτικό για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Υπουργείο Παιδείας. Στην Υπουργική Απόφαση για τις εκδρομές των σχολείων (33120/ΓΔ4, 6/3/2017) δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ απαγόρευση εκδρομών εξωτερικού.
Το ζήτημα προέκυψε από την απάντηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αγγελόπουλου, στις 30/11/2017 σε ερώτηση Περιφερειακής Διεύθυνσης, όπου χωρίς καν να αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, δηλώνει ότι «Μετακινήσεις μαθητών στο εξωτερικό στο πλαίσιο εγκεκριμένων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων πλέον δεν επιτρέπονται. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα τα οποία εποπτεύονται από την Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων».
Στην συνέχεια επισημαίνει πως: « ''Πηγές του υπουργείου'' αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη επειδή οι οικογένειες κάποιων μαθητών αδυνατούσαν να πληρώσουν τα έξοδα ενός ταξιδιού στο εξωτερικό στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού προγράμματος. Και αντί να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο (π.χ. επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια) κόπηκαν για όλους οι αντίστοιχες εκδρομές! Η εύκολη λύση της απόλυτης ισοπέδωσης. Πονάει χέρι, κόβει χέρι!».
Τότε με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει να απαγορευθούν και οι πενθήμερες εκδρομές της Γ΄ Λυκείου στο εσωτερικό. Εκεί δεν υπάρχουν οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα (που ορισμένες φορές είναι και περισσότερα); Όμως αυτό θα είχε πολιτικό κόστος, καθότι οι 17χρονοι θα «μαύριζαν» τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτό και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποιεί τα κριτήρια α λα καρτ. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο».
Η ανακοίνωση του κ. Μαυρώτα καταλήγει λέγοντας ότι: «Ο χώρος της παιδείας δεν νοείται και πρέπει πλέον να πάψει να είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καθρέφτης των δικών του ιδεοληψιών και συμπλεγμάτων. Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να κοιτάζει πώς θα αυξήσει την μισθοδοσία στις κεντρικές υπηρεσίες, ας κοιτάξει πώς θα αυξήσει την εξωστρέφεια των σχολείων και όχι πώς θα την περιορίσει. Αλλιώς η εσωστρεφής, ισοπεδωτική εκπαίδευση των χαμηλών προσδοκιών, είναι ήδη εδώ…»