Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι οργάνωσε εκδήλωση για τους “Φίλους των ΗΠΑ” χθες το βράδυ προσκαλώντας τους διπλωμάτες των χωρών που ψήφισαν κατά ή απείχαν από την ψηφοφορία για το προσχέδιο απόφασης που καταδίκαζε τις ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, μεταδίδει το CNN.
O πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν σχολίασε θετικά τη στάση της Χέιλι και χαρακτήρισε "γενναίες" τις ΗΠΑ.
“Κατ' αρχάς ήταν μία γενναία απόφαση του προέδρου Τραμπ και της πρεσβευτού Χέιλι κι ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την γενναία αυτή απόφαση. Σήμερα το βράδυ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηγετική στάση στη Μέση Ανατολή, και τον ΟΗΕ. Υπάρχει μεγάλη υποκρισία στον ΟΗΕ. Νομίζω ότι σήμερα οι χώρες που στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ θα έρθουν για ν’ ακούσουν ότι οι ΗΠΑ τις ευχαριστούν που στάθηκαν στο πλευρό της αλήθειας αντί να συμμετάσχουν στο σόου των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ,” δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση.
Η αναφερόμενη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη 128 χωρών, με εννέα χώρες να ψηφίζουν “όχι” κι άλλες 35 ν’ απέχουν. Μεταξύ αυτών, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Αυστραλία. Διαφάνηκε ότι στην εκδήλωση δεν παραβρέθηκαν οι διπλωμάτες όλων των χωρών που είχαν προσκληθεί από την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο με 128 χώρες να ψηφίζουν υπέρ της απόφασης, ενώ η Χέιλι είχε απειλήσει ότι η Ουάσινγκτον θα μειώσει τη χρηματοδότηση που παρέχει στον ΟΗΕ.
“Οι ΗΠΑ θα θυμούνται αυτή την ημέρα κατά την οποία στοχοποιήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση στην Γενική Συνέλευση,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χέιλι. “Θα το θυμόμαστε όταν θα κληθούμε για ακόμη μια φορά να καταβάλλουμε τη μεγαλύτερη παγκοσμίως χρηματική συνεισφορά στον ΟΗΕ” κι όταν άλλα μέλη του ΟΗΕ ζητήσουν από την Ουάσινγκτον “να πληρώσει ακόμη περισσότερα και να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς όφελος τους.”
Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον ΟΗΕ περιλαμβάνουν προσκλήσεις για τις περισσότερες αν όχι όλες τις χώρες-μέλη του διεθνούς οργανισμού. Ωστόσο, αναλόγως της περίστασης, μικρότερες εκδηλώσεις ή δείπνα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Από την άλλη μεριά, η πραγματοποίηση εκδηλώσεων από μία μεγάλη χώρα-μέλος του ΟΗΕ που στιγματίζεται από την απουσία μεγάλου αριθμού χωρών, θεωρείται ως εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ