Ο ισραηλινός «Αλιγάτορας» απειλεί την Τεχεράνη - iefimerida.gr

Ο ισραηλινός «Αλιγάτορας» απειλεί την Τεχεράνη

ypobryhio
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα υποβρύχιο με το όνομα «Αλιγάτορας» που κατασκευάζεται στο Κίελο της Γερμανίας και μπορεί να μεταφέρει πυρηνικούς πυραύλους είναι το νέο χαρτί του Ισραήλ στην αντιπαράθεσή του με το Ιράν.

Το «Τανίν», («αλιγάτορας» στα εβραϊκά), είναι μήκους 67 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο υποβρύχιο που έχει κατασκευαστεί στη Γερμανία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται να παραδοθεί το φθινόπωρο στις ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις από τους γερμανούς ναυπηγούς της HDW και το συνολικό του κόστος θα φτάσει τα 550 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως το ένα τρίτο του κόστους θα καλυφθεί από το γερμανικό Δημόσιο με τη μορφή πολεμικών αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Times», το υποβρύχιο κλάσης Dolphin βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών. Το φθινόπωρο θα ενσωματωθεί σε έναν στόλο τριών υποβρυχίων που έχουν επίσης τη δυνατότητα να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα. Η διαφορά, ωστόσο, βρίσκεται στη διάρκεια της υποθαλάσσιας πλεύσης τους.

Εξοπλισμένος με ένα νέο σύστημα πρόωσης, ο «Αλιγάτορας» μπορεί να παραμείνει ως και τρεις εβδομάδες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό σε καύσιμα. Αυτό θα επέτρεπε στο Ισραήλ ένα «δεύτερο χτύπημα» προς τον Περσικό Κόλπο χωρίς να αναλώσει πολύτιμο πολεμικό υλικό σε μια απο αέρος επίθεση.που θα ήταν ευάλωτη απέναντι στην ιρανική αεράμυνα.

Η συμφωνία για την κατασκευή του «Αλιγάτορα» ανάμεσα στο Βερολίνο και το Τελ Αβίβ είχε επιτευχθεί το 2005, όταν Καγκελάριος της Γερμανίας ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ. Μετά την εκλογή της, η συντηρητική Ανγκελα Μέρκελ πάγωσε τη συμφωνία προκειμένου να πιέσει το Ισραήλ σε παραχωρήσεις προς τους Παλαιστινίους. Ωστόσο οι γερμανικές πιέσεις δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η συμφωνία να «ξεπαγώσει» γεγονός που ερμηνεύθηκε ως άτυπη στήριξη του Βερολίνου στις επιλογές της κυβέρνησης Νετανιάχου έναντι ανάπτυξης του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι το ιρανικό καθεστώς δεν έδωσε άδεια την περασμένη εβδομάδα στους ειδικούς της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να επισκεφθούν στρατιωτική βάση στο Παρσίν και παρά τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν να πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές στο σημείο, η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι το Ιράν επιχειρεί να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα χρησιμοποιώντας παλιά τεχνολογία, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε μεγάλες ποσότητες. Σύμφωνα με τους «New York TImes», σε ανάλογες εκτιμήσεις έχουν προχωρήσει και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις εκτιμήσεις του Ισραήλ που υποστηρίζει ότι σε μερικούς μήνες το Ιράν θα έχει εξελίξει σε τέτοιο βαθμό το πυρηνικό του πρόγραμμα, ώστε θα είναι αργά για οποιαδήποτε επέμβαση. «Φαίνεται ότι δυσκολεύονται με τις συσκευές φυγοκέντρησης νέας τεχνολογίας», δήλωσε ο Ολι Χαϊνόνεν, πρώην επιθεωρητής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Δεν ξέρουμε εάν οι λόγοι της καθυστέρησης οφείλονται σε έλλειψη πρώτων υλών ή σε κακό σχεδιασμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε βεβαιώσει ότι η χώρα του είχε στη διάθεσή της συσκευές φυγοκέντρισης τέταρτης γενιάς. Φαίνεται, όμως, ότι ο ισχυρισμός του δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ