«Πυρετός» για το Σκοπιανό: Ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, αν υπάρξει πρόοδος - iefimerida.gr

«Πυρετός» για το Σκοπιανό: Ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, αν υπάρξει πρόοδος

Οι διπλωματικές διεργασίες και οι ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις εντείνονται για το ονοματολογικό των Σκοπίων, με τις εξελίξεις να την επίλυση του προβλήματος να προμηνύονται ραγδαίες.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει φέτος το «παρών» στο Νταβός της Ελβετίας. Όπου και θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου.Η ατζέντα των επαφών του θα είναι βαριά καθώς θα έχει άτυπες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ωστόσο, όλα τα βλέμματα στρέφονται αυτή τη φορά στη συνάντηση που δεν αποκλείεται να έχει με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, δηλώνουν στο iefimerida ότι: «για να υπάρξει θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη πρόοδο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών». Μέχρι τότε, θα έχει προηγηθεί η επικοινωνία των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (Βασιλάκη-Ναουμόφσκι) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

«Αγκάθι» η στάση Καμμένου

Το ζήτημα, προκαλεί έντονες αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος δεν συμμερίζεται οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας, την ώρα που το Μαξίμου κάνει λόγο για «συναινετική λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας». Ο κ. Τσίπρας από την άλλη ευελπιστεί σε μια λύση για την ονομασία εντός του πρώτου εξαμήνου του ’18. Και αν αυτή περάσει από τη Βουλή -χωρίς κραδασμούς- είναι προφανές θα του δώσει την ευκαιρία να κάνει… σημαία του πέρα από τη λήξη του Προγράμματος και το γεγονός ότι δίνει λύσεις στα εθνικά ζητήματα.

Όσο για τη στάση του κυβερνητικού εταίρου, οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να δείχνουν μία κάποια κατανόηση. Από την άποψη ότι εντάσουν την όλη στρατηγική Καμμένου σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει κάτι από τα εκλογικά του ποσοστά. Ωστόσο, εκτιμούν ότι στο τέλος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα τραβήξει το σκοινί, γιατί το επίδικο είναι τεράστιας σημασίας.

Ο Τσίπρας αρχίζει τις κυβερνητικές συσκέψεις

Με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο, ο κ. Τσίπρας αρχίζει …διαπραγματεύσεις σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο. Μέσα στις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida προτίθεται να συγκαλέσει μίνι κυβερνητική σύσκεψη. Στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι υπουργοί Επικρατείας, ο υπουργός άμυνας, ο υπουργός εξωτερικών, ο υπουργός οικονομικών κ.α. Σε αυτή, αναμένεται να γίνει εκτενής ενημέρωση ως προς το που βρίσκονται ακριβώς οι συζητήσεις. Ζητούμενο, είναι να γεφυρωθεί η απόσταση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συνάμα η κυβέρνηση να βρει «γραμμή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ