Στην κατηγορία SD, που σημαίνει "Selective Default'', δηλαδή σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» υποβάθμισε την Τρίτη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's.
Η υποβάθμιση της Ελλάδας έρχεται να επιβεβαιώσει τις αλλεπάλληλες φήμες που διακινούνταν τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης νέας υποβάθμισης αλλά και τον ίδιο τον οίκο αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται ότι η Standard and Poor's είχε ανακοινώσει από το καλοκαίρι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μερική χρεοκοπία όταν τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρείται ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βαθμολογία SD ισοδυναμεί με μερική χρεοκοπία. Ωστόσο, ο Standard & Poor's διευκρίνισε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία CCC όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απομείωσης του χρέους, γύρω στα μέσα Μαρτίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες υποβαθμίσεις αναμένονται και από την Moody's και την Fitch τις επόμενες ημέρες.
Υπουργείο Οικονομικών: «Αναμενόμενη η υποβάθμιση»
Ως αναμενόμενη χαρακτήρισε, χθες, το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία "SD" από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας "S&P", τονίζοντας ότι αυτή δεν θα έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «...η S&P προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε βαθμίδα "SD" και τον κατάλογο των επιλέξιμων τίτλων του PSI σε βαθμίδα "D", λόγω της νομοθετικής εισαγωγής των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) στα ομόλογα ελληνικού δικαίου και της έναρξης της μεγάλης έκτασης εθελοντικής προσφοράς του PSI».
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η κίνηση αυτή είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων και όλες οι επιπτώσεις της έχουν προβλεφθεί, σχεδιαστεί και αντιμετωπιστεί με τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup. Η αξιολόγηση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».
Όπως τονίζεται, «η Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει στην αξιολόγηση "SD" όσο διάστημα θα παραμένει ανοιχτή η προσφορά του PSI. Μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».