Σε περίοδο έντονης σεισμικής δραστηριότητας εισέρχεται φέτος ο πλανήτης μας με περισσότερους και ισχυρότερους σεισμούς, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.
Κι αυτό σε μια φάση που η Γη βιώνει μια περιοδική επιβράδυνση της περιστροφής της -φαινόμενο που έχει συνοδευτεί στο παρελθόν από συχνότερα χτυπήματα του Εγκέλαδου-.
«Είχαμε μόνον έξι μεγάλους σεισμούς το 1017. Κι αρχής γενομένης από το 2018 θα μπορούσαμε να έχουμε χαλαρά 20 τέτοιους σεισμούς ετησίως», προβλέπει ο Δρ Ρότζερ Μπίλχαμ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Ο Αμερικανός επιστήμονας μελέτησε μαζί με την Ρεμπέκα Μπέντικ του Πανεπιστημίου της Μοντάνα τους σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ που καταγράφηκαν από το 1900 και εντόπισαν πενταετείς περιόδους επιβράδυνσης της περιστροφής της Γης τις οποίες ακολουθούσαν πάντοτε περίοδοι εντονότερης σεισμικής δραστηριότητας
«Είναι απλό. Η Γη μας προσφέρει μια έγκαιρη πενταετή προειδοποίηση για μελλοντικούς σεισμούς», λέει ο Μπίλχαμ.
Αυτές οι διακυμάνσεις στην περιστροφή της Γης είναι συνήθως πολύ μικρές, μερικές φορές λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου ημερησίως, αλλά αρκετές για να έχουν επιπτώσεις- άγνωστο μέχρι στιγμής το πώς και το γιατί- αλλά ενδεχομένως να σχετίζονται με συμπεριφορικές αλλαγές στον πυρήνα του πλανήτη μας.
Αν και είναι αδύνατο να προβλεφθεί που θα συμβούν οι σεισμοί, η έρευνα των δύο επιστημόνων έδειξε ότι ιστορικά ο Εγκέλαδος χτυπά τις τροπικές περιοχές γύρω από τον Ισημερινό.
Ο Μπίλχαμ και η Μπέντικ λένε ότι ελπίζουν οι πολιτικοί και οι πολεοδόμοι στις σεισμογενείς περιοχές να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις προειδοποιήσεις τους και να ενεργήσουν έγκαιρα για την ενίσχυση των κτιρίων και την αναθεώρηση των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Ενώ παράλληλα συμβουλεύουν τους πολίτες να μιλήσουν στους συγγενείς για την ανάγκη να είναι έτοιμοι για τέτοια ενδεχόμενο.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη λάβει ο κόσμος κάποια απλά μέτρα για να είναι καλύτερα προετοιμασμένος», δήλωσε η Μπέντικ.
Μεταξύ των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο, ήταν αυτός των 7,1 Ρίχτερ που έπληξε τον Σεπτέμβριο το Μεξικό και αυτός των 7,3 Ρίχτερ μεταξύ Ιράν και Ιράκ στις 12 Νοεμβρίου.