Βυθίστηκε στο πένθος το Ηράκλειο και το κρητικό ποδόσφαιρο, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Γκέραρντ άνθρωπος - σύμβολο για τον ΟΦΗ και το κρητικό ποδόσφαιρο.
Στα 77 του χρόνια ο Ευγένιος Γκέραρντ, που αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας, δεν άντεξε και έφυγε από τη ζωή, στο σπίτι του στην Ελιά, αφήνοντας όμως πίσω του πλούσια παρακαταθήκη, αλλά και πραγματικούς φίλους που πενθούν για την απώλεια.
Ο Ολλανδός, ήταν ο μακροβιότερος προπονητής στην Ελλάδα, ήρθε στην Ελλάδα το 1985 για λογαριασμό του ΟΦΗ και έγινε... Κρητικός μιας και έμεινε στο Ηράκλειο μέχρι το 2000 (κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1987), ενώ εν συνεχεία εργάστηκε στην ΑΕΚ, στον ΑΠΟΕΛ, στον Ηρακλή και στην Παναχαϊκή.
Εφυγε σε ηλικία 77 ετών αρκετά ταλαιπωρημένος από την υγεία του καθώς ζούσε στο χωριό Ελιά της Κρήτης μαζί με την σύζυγο του Κατερίνα.
«Είναι πολύ ωραία στο χωριό. Εχει καλό κλίμα εδώ, καλό φαγητό, όπως και σε όλο το νησί, και καλούς ανθρώπους. Αυτά τα τρία πράγματα μετράνε πάρα πολύ για εμένα. Αν και βλέπω πολλούς, όπως πολιτικούς, να φεύγουν στο εξωτερικό, πραγματικά εμένα δεν μου περνάει με τίποτα από το μυαλό να γυρίσω στην Ολλανδία. Θα μείνω εδώ για πάντα» τόνιζε ο ίδιος σε συνέντευξη του το 2014 αρχικά και συνέχισε «Η ζωή μου τώρα είναι λίγο δύσκολη, γιατί δεν μπορώ να οδηγώ αυτοκίνητο όπως παλιά. Από τη μέση μου ξεκινάει όλο το κακό. Εχω κάνει δύο εγχειρήσεις: μία πριν από το τροχαίο ατύχημα που είχα το καλοκαίρι του 2010 (σ.σ.: πηγαίνοντας στη Βιάννο για να παρακολουθήσει τον φιλικό του ΟΦΗ κόντρα στον Πατούχα) και μία μετά. Επίσης, αντιμετωπίζω πρόβλημα με την ισορροπία μου. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πηγαίνω και να βοηθάω στο γυμναστήριο που ανοίξαμε πριν από πέντε χρόνια. Εκεί όμως δουλεύει η γυναίκα μου και ο ένας από τους δύο της γιους, ο Μηνάς».
Το δέσιμό του με την Ελλάδα και κυρίως με την Κρήτη τον έκανε να πάρει και την ελληνική υπηκοότητα, αλλά και να αλλάξει ακόμη και το όνομά του σε «Γκεραρντάκης» (έτσι τουλάχιστον ονόμασε το κρασί που έβγαζε από τα αμπέλια του όταν αποφάσισε να απομακρυνθεί από τους πάγκους).
Πως ήρθε όμως το 1985 στον ΟΦΗ; O ίδιος εξηγεί σε άλλη συνέντευξη του «Ήμουν για διακοπές στην Ρουμανία και Βουλγαρία, όταν τηλεφώνησε ο Καζανάκης στον μάνατζερ μου και ζήτησε να έρθω στην Ελλάδα. Θυμάμαι είχα ένα μικρό αυτοκίνητο το οποίο πήρα και με αυτό έφτασα στην Κρήτη όπου δεν ήξερα κανένα και δεν με ήξερε κανείς. Το ενδιαφέρον υπήρχε από την μέση της προηγούμενης σεζόν. Μου είχαν τηλεφωνήσει και τότε αλλά δεν είχε προχωρήσει η υπόθεση. Τους είχε μιλήσει για μένα ο Τσινός. Ήμουν βοηθός προπονητή στην Ρόντα και ήθελα πολύ να ανοίξω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου».
«Όταν πήγα να δω το προπονητικό κέντρο στο Λίντο είδα ένα γήπεδο γεμάτο με χόρτα και πέτρες. Είπα ότι δεν γίνεται να κάνουν προπόνηση οι παίκτες σε αυτό. Εκεί γεννήθηκε η ιδέα να αποκτήσει ο ΟΦΗ ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Πήγαμε στην Ελιά να δούμε μια έκταση αλλά τελικά αυτή η υπόθεση δεν προχώρησε. Αργότερα προέκυψε η περιοχή του Σκαφιιδαρά που ήταν γεμάτη σκουπίδια και τελικά εκεί έγινε το ΒΑΚ».
Πριν λίγους μήνες η Nova έκανε έκανε μεγάλο αφιέρωμα στον Ολλανδό και παίκτες του ΟΦΗ από την φουρνιά που πέτυχε σπουδαία πράγματα πήγαν στο σπίτι του στην Ελιά. Νιόπλιας, Μαχλάς, Μαρινάκης, Κιάσσος, Παπαδόπουλος, Χανιωτάκης κ.α.
Μόλις πριν 1,5 μήνα, στο «Γεντί Κουλέ» αναβίωσε η χρυσή 15ετία του Γκέραρντ, με τον ίδιο μάλιστα να δίνει το "παρών".
Δείτε το αφιέρωμα