Το 2017 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις γερμανικές τράπεζες λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις Deutsche Bank και Commerzbank και το 2018 θα είναι χρονιά προκλήσεων.
Η πορεία των Deutsche Bank και Commerzbank, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες, είναι ενδεικτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο γερμανικός τραπεζικός τομέας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το 2017 ήταν δύσκολη χρονιά. Και το 2018 όμως θα είναι χρονιά προκλήσεων για τις δύο αυτές σημαντικές τράπεζες της Γερμανίας.
Στα θετικά του 2017 συγκαταλέγεται ότι περιορίστηκε η διαφορά βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Την ώρα που τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ορίζονται εν πολλοίς από την ΕΚΤ, τα μακροπρόθεσμα, όπως εκείνα για τα δεκαετή ομόλογα, βρίσκονται πλέον σε ανοδική τροχιά.
Σύμφωνα με τον Μάρκους Ρίσμαν, χρηματοοικονομικό αναλυτή στην Independent Research, η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για τις τράπεζες. Θεωρεί ωστόσο ότι η θετική επίδραση των επιτοκίων στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα γίνει αισθητή στη χορήγηση δανείων κατά τη διάρκεια του 2018. Αυτή ακριβώς η προσδοκία των επενδυτών οδήγησε σε άνοδο τη μετοχή της Commerzbank κατά 75% και της Deutsche Bank κατά μόλις 7%.
Συνεργασία των δύο τραπεζών αλλά όχι συγχώνευση
Για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες συνθήκες, τις οποίες βιώνουν οι γερμανικές τράπεζες από την διεθνή οικονομική κρίση, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού. Ήδη τον Σεπτέμβριο του 2016 η Commerzbank ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2020 δεν θα αναπληρωθούν 9.600 θέσεις εργασίας που χηρεύουν τα επόμενα χρόνια.
Την ίδια στιγμή η Deutsche Bank παλεύει ακόμα να κερδίσει τους πελάτες που έχασε στον απόηχο της κρίσης εμπιστοσύνης το φθινόπωρο του 2016, όταν τέθηκε εν αμφιβόλω ακόμα και η σταθερότητα της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.
Στους σημαντικότερους στόχους της Deutsche Bank για το 2018 είναι η «επανένταξη» της Postbank, μετά τις μάταιες προσπάθειες πώλησής της. Ο υπεύθυνος χρηματοοικονομικών Τζέιμς φον Μόλκτε είχε κάνει πρόσφατα λόγο για την «μεγαλύτερη συγχώνευση τραπεζών στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν επίκειται συγχώνευση με την Commerzbank.
Γεγονός πάντως είναι ότι όσο το γερμανικό δημόσιο έχει ακόμα στην κατοχή του ένα ποσοστό της γερμανικής τράπεζας, είναι μάλλον απίθανη μια συγχώνευση.
Ενδεχομένως να είχε νόημα μια συνεργασία των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ορισμένους τομείς στο εγγύς μέλλον, λέει ο Κλάους Νίντινγκ αντιπρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Προστασίας Μετόχων, για να καταλήξει ότι ίσως έτσι εξοικονομηθούν κόστη χωρίς όμως να επηρεαστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα των δύο τραπεζών.
Πηγή: DW