Ο κίνδυνος να μετατραπεί η σοκολάτα σε προϊόν πολυτελείας, προσιτό σε λίγους που θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν μια μικρή ποσότητά της έναντι ενός πολύ μεγάλου αντιτίμου είναι υπαρκτός και για αυτό θα φταίει η... υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης.
Όπως δημοσιοποίησε η αμερικανική «The Times», η παραγωγή σοκολάτας κινδυνεύει να περιοριστεί εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο καρπός του κακάο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στη θερμότητα και οι μεγαλύτερες καλλιέργειες παγκοσμίως βρίσκονται στη Δυτική Αφρική, όπου υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου.
Συνεπώς η παραγωγή αναγκαστικά θα περιοριστεί και αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη οι καλλιέργειες και οι πρακτικές που εκεί ακολουθούνται δεν είναι βιώσιμες, γίνεται αντιληπτό ότι η παραγωγή της σοκολάτας θα μειωθεί δραματικά τα επόμενα 40 χρόνια.
Όπως είναι γνωστό κάθε μείωση στην ποσότητα της παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος δημιουργεί αντιστρόφως ανάλογη αύξηση της τιμής του. Το ίδιο, δυστυχώς, αναμένεται να γίνει και με τη σοκολάτα.