Τα νησιά του Ειρηνικού, η Νέα Ζηλανδία και μετά η Αυστραλία σήμαναν την έναρξη του πλανητικού μαραθώνιου των εορταστικών εκδηλώσεων για το Νέο Έτος.
Λόγω της διαφοράς ώρας, το Σίδνεϊ ήταν στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η πρώτη μεγαλούπολη που καλωσόρισε το 2018.
1,5 εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις όχθες του εμβληματικού κόλπου της για να παρακολουθήσουν το παραδοσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων αυτή την ωραία καλοκαιρινή βραδιά.
Το θέαμα φέτος είχε εκτοξεύσεις πυροτεχνημάτων στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να γιορτασθεί η νομιμοποίηση τον Δεκέμβριο του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου έπειτα από μια εθνική διαβούλευση που έδειξε πως η μεγάλη πλειονότητα των Αυστραλών υποστηρίζει αυτή τη μεταρρύθμιση.
Ειρηνικός:Είπαν το «ναι» σε γάμους γκέι στο Σίδνεϊ
«Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αποχαιρετίσουμε το 2017, τη χρονιά που τέσσερις κάτοικοι του Σίδνεϊ στους πέντε φώναξαν 'ναι' στην ισότητα όσον αφορά τον γάμο», δήλωσε η δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας, η Κλόβερ Μουρ.
Για να προσταθεί λίγο γκλάμουρ, 20 δευτερόλεπτα του θεάματος των πυροτεχνημάτων ήταν έργο ενός από τα διασημότερα τέκνα του Σίδνεϊ, του ηθοποιού Χιου Τζάκμαν, ο οποίος σχεδίασε το κομμάτι αυτό σε χρώματα χρυσό και ασημί μαζί με τον Φορτουνάτο Φότι, τον επικεφαλής της εταιρείας που φωταγωγεί κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς με πυροτεχνήματα τον κόλπο του Σίδνεϊ.
Όλα αυτά κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, μετά την επίθεση με αυτοκίνητο που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μελβούρνη.
Ασία: Ομαδικός γάμος στην Τζακάρτα
Η γιορτή θα συνεχισθεί την τελευταία νύκτα του 2017 στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη και μετά στην Αμερική.
Η πόλη του Χονγκ Κόνγκ έχει υποσχεθεί ένα εντυπωσιακό 10λεπτο θέαμα πριν από τα μεσάνυχτα με «διάττοντες αστέρες» οι οποίοι θα πέσουν από τους ουρανοξύστες που δεσπόζουν στο Λιμάνι Βικτώρια.
Στην Τζακάρτα, πεντακόσια ζευγάρια θα πουν το «ναι» σ' έναν γιγάντιο ομαδικό γάμο που οργανώνεται από την κυβέρνηση.
Το Ντουμπάι αντικατέστησε το παραδοσιακό θέαμα πυροτεχνημάτων με ένα θέαμα λέηζερ στο Μπουρτζ Χαλίφα, τον υψηλότερο ουρανοξύστη του κόσμου (828 μέτρα).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ