Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες τρεις ημέρες στο Ιράν.
Δυνάμεις καταστολής άνοιξαν πυρ κατά ομάδας διαδηλωτών που προσπάθησαν να καταλάβουν το τοπικό κυβερνείο της πόλης Ντορούντ στη δυτική επαρχία Λουρεστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σύμφωνα με δημοσιογράφο της ιρανικής υπηρεσίας της Φωνής της Αμερικής δύο άτομα, ο Χαμζέχ Λάσνι και ο Χουσεϊν Ρέσνο.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν τις σορούς τους να κείτονται αιμόφυρτες στο έδαφος. Ένα άλλο βίντεο δείχνει διαδηλωτές να απομακρύνουν τις σορούς. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για άλλους δύο νεκρούς στο Ντορούντ.
Ο αντικυβερνήτης της επαρχίας του Λορεστάν Χαμπιμπολάχ Χοτζαστεπούρ, κατηγόρησε «εχθρικές ομάδες και ξένες υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές».
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι δυνάμες ασφαλείας δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. «Ο στόχος μας ήταν να βάλουμε ειρηνικά τέλος στις διαδηλώσεις, αλλά λόγω της παρουσίας ορισμένων ατόμων και ομάδων, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», όπως είπε.
Σε λογαριασμό στο Telegram των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος στρατού του καθεστώτος, που συνδέετα με τον Ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας και έχει επιφορτιστεί με την περιφρούρηση του ισλαμικού συστήματος διακυβέρνησης του Ιράν, αναφέρεται πως «ένοπλοι διείσδυσαν μεταξύ των διαδηλωτών και άνοιξαν πυρ στα τυφλά εναντίον των πολιτών και εναντίον της νομαρχίας».
Ανώτατο στέλεχός τους προειδοποίησε στο μεταξύ τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη «σιδηρά πυγμή» του έθνους αν συνεχιστούν οι πολιτικές αναταραχές για την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου, τη διαφθορά και τον πληθωρισμό – αναταραχές που συνιστούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ηγεσία της Τεχεράνης από το Πράσινο Κίνημα του 2009, που συνέτριψαν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Ο ταξίαρχος Εσμαήλ Κοσάρι υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές ξέφυγαν από τα όρια και κατέληξαν να καίνε δημόσια περιουσία και να φωνάζουν συνθήματα ζητώντας την απομάκρυνση ή ακόμη και τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ σε πόλεις όπως το Χοραμαμπάντ, το Ζαντζάν και το Αχβάζ.
Ταραχές στο Αχβάζ
Ενώ και ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε το κοινό να αποφεύγει τις «παράνομες συγκεντρώσεις».
Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και προπύργιο των συντηρητικών, Μασάντ στα βορειοανατολικά την Πέμπτη και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Αντικυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Ραστ
Μια μικρή συγκέντρωση χθες Σάββατο στην Τεχεράνη εξελίχθηκε σε μεγάλη διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και φοιτητές να συγκρούονται με την αστυνομία.
Άγνωστο παραμένει πόσοι συνελήφθησαν στην ιρανική πρωτεύουσα, αλλά πιστεύεται ότι συνελήφθησαν πάρα πολλοί στην Κερμανσάχ και τη Μασάντ. Ταραχές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως το Αμπχάρ, όπου διαδηλωτές έκαψαν αφίσες με τη φωτογραφία του Χαμενεϊ και στο Αράκ.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Μπεσχάρ
Οι διαδηλωτές ζητούν να μπει ένα τέλος στην διακυβέρνηση της χώρας από τους μουλάδες, ενώ αρκετοί φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μοναρχίας και του σάχη και κατά της εμπλοκής της χώρας στο Λίβανο, τη Γάζα και αλλού.
Η Τεχεράνη στηρίζει στρατιωτικά τον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, είναι σύμμαχος της Χεζμπολά στο Λίβανο και των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.
Αλλά και οι μουλάδες κατέβασαν χθες Σάββατο χιλιάδες υποστηρικτές τους στην Τεχεράνη
Σιωπή των Χαμενεΐ και Ροχανί
Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που τόσες πόλεις πλήττονται από μια τέτοια κινητοποίηση.
Όμως το καθεστώς συνεχίζει να έχει μεγάλη υποστήριξη μεταξύ του πληθυσμού. Χθες Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να γιορτάσουν την επέτειο της συγκέντρωσης που έβαλε τέλος στην αμφισβήτηση του 2009.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις φαίνεται να γίνονται από τη φτωχή τάξη της κοινωνίας, που εκφράζει τον θυμό της για την ανεργία, την ακρίβεια και τα οικονομικά σκάνδαλα.
«Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται από ένα μέρος της κοινωνίας που αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, κυρίως αυτούς που έχασαν τα χρήματά τους με την πτώχευση πιστωτικών ιδρυμάτων», εκτιμά ο Παγιάμ Παρχίζ, διευθυντής του δικτύου του μεταρρυθμιστικού μέσου ενημέρωσης Nazar.
Ούτε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ούτε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί έχουν αντιδράσει δημόσια από την αρχή των ταραχών.
Οι ιρανικές Αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων σε «αντιδραστικά στοιχεία» καθώς και σε πράκτορες ξένων δυνάμεων που θέλουν να υπονομεύσουν το καθεστώς.