Ρωτήσαμε τον εκδότη Νίκο Αργύρη για τα βιβλία που ξεχώρισε το 2017.
Ποιο ήταν το best seller του εκδοτικού οίκου μέσα στο 2017; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Από τον κλασικό κατάλογο του Ίκαρου ξεχωρίζει, όπως σχεδόν κάθε χρονιά, το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, ενώ τις μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους τις παρουσιάζουν δύο βιβλία του 2016: Το «Στο πίσω κάθισμα» της Ευτυχίας Γιαννάκη, και τα «Έθιμα Ταφής» της Hannah Kent. Πρόκειται για δύο πολύ ξεχωριστά βιβλία, που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό. Ένα σύγχρονο αθηναϊκό αστυνομικό νουάρ, και μια μοναδική ιστορία αγάπης και εξιλέωσης στην Ισλανδία του 1800.
Ποιο βιβλίο αγαπήσατε φέτος; Ποιο από τα βιβλία που εκδώσατε μέσα στο 2017 ξεχωρίσατε εσείς προσωπικά και για ποιο λόγο;
Είναι πολύ δύσκολο να ρωτάς έναν εκδότη να ξεχωρίσει από τα βιβλία του μόνο ένα, μιας και το καθένα έχει τους δικούς του πολύ ξεχωριστούς λόγους που μας κάνουν να το θέλουμε στον κατάλογό μας. Στην ελληνική λογοτεχνία θα ξεχώριζα τις «Αλκυονίδες Μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη, γιατί επιβεβαιώνει την παρουσία της Ευτυχίας στο αστυνομικό μυθιστόρημα και ταυτόχρονα εξελίσσει το γράψιμό της. Από τα μεταφρασμένα βιβλία, θα αναφέρω την έκδοση του «Ποτέ και Πουθενά» του Neil Gaiman (μτφρ. Μαρίας Αγγελίδου), μιας και υπήρξε κατά κάποιο τρόπο προσωπικό στοίχημα να κυκλοφορήσει αυτό το σύγχρονο κλασικό βιβλίο στα ελληνικά.
Κυκλοφόρησε κάποιο βιβλίο την τελευταία χρονιά που σας άρεσε αλλά δεν άρεσε το ίδιο πολύ και στους αναγνώστες; Ποιο βιβλίο ήταν αυτό;
Η πολιτική ανάλυση του Τάκη Παππά στο βιβλίο «Σε τεντωμένο σκοινί», η οποία περιγράφει τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, βασισμένη στην μελέτη και ανάλυση ιστορικών γεγονότων και προηγούμενων παρόμοιων καταστάσεων που πέρασε η χώρα μας, είναι ένα επίκαιρο βιβλίο που προσφέρει στον δημόσιο διάλογο –εφόσον αυτός υπάρχει. Πιστεύω ότι δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος, προτιμάει να εθελοτυφλεί και να μην αναζητά μαθήματα που μπορεί να προσφέρει η μελέτη του παρελθόντος.
Ποιο βιβλίο ζηλέψατε φέτος; Ποιο ήταν το βιβλίο εκείνο που θα θέλατε να βρίσκεται στον δικό σας εκδοτικό κατάλογο;
Το «Στόουνερ» του John Williams (εκδ. Gutenberg)