27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] - iefimerida.gr

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες]

Φωτογραφίες: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν 27 Δεκεμβρίου του 537 όταν έγιναν τα θυρανοίξια του μεγαλοπρεπούς ναού της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη. Είχε θεμελιωθεί το 330 μ.Χ. από τον Μ. Κωνσταντίνο. Εκτοτε πυρπολήθηκε δύο φορές και πήρε την σημερινή μορφή του το 532 μ.Χ από τον Ιουστινιανό Α'.

Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα. Το ξεχωριστό αυτό σημείο είχαν επιλέξει για να χτίσουν τους ναούς τους, αιώνες πριν από τους Βυζαντινούς, οι ειδωλολάτρες.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο πρώτος ναός της Αγίας Σοφίας θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο το 330 μ.Χ. όταν ονόμασε τη μετέπειτα Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε από τον γιο του Κωνστάντιο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Φεβρουαρίου του 360.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Κατά την εποχή του Αρκαδίου, το 404, η πρώτη Αγιά Σοφιά πυρπολείται και θα κτισθεί εκ νέου από τον Θεοδόσιο Β'. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Οκτωβρίου του 415, όμως ο ναός θα πυρποληθεί και πάλι το 532, κατά τη Στάση του Νίκα. Έτσι, ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α' αποφασίζει να κατασκευάσει την εκκλησία από την αρχή, στον ίδιο χώρο, αλλά πολύ πιο επιβλητική, για να δεσπόζει στη Βασιλεύουσα. Τα θεμέλια αυτού του μεγαλοπρεπή ναού θα μπουν στις 23 Φεβρουαρίου του 532, με σχέδια που εκπόνησαν οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος Τραλλιανός και Ισίδωρο ο Μιλήσιος.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Για την ολοκλήρωση του κολοσσιαίου έργου δούλεψαν αδιάκοπα επί έξι χρόνια 10.000 τεχνίτες, ενώ ξοδεύτηκαν 320.000 λίρες (περίπου 120.000.000 ευρώ).

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Από κάθε σημείο όπου υπήρχε Ελληνισμός, έγινε προσφορά: Τα πράσινα μάρμαρα από τη Μάνη και την Κάρυστο, τα τριανταφυλλιά από τη Φρυγία και τα κόκκινα από την Αίγυπτο. Από τον υπόλοιπο κόσμο προσφέρθηκαν τα πολύτιμα πετράδια, ο χρυσός, το ασήμι και το ελεφαντόδοντο, για τη διακόσμηση του εσωτερικού.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Τα εγκαίνια έγιναν στις 27 Δεκεμβρίου του 537 από τον Ιουστινιανό, ο οποίος βλέποντας την υπεροχή της Αγίας Σοφίας έναντι του ξακουστού ναού του Σολομώντα, αναφωνεί: «Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών».

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Για χίλια και πλέον χρόνια (537-1453), η Αγία Σοφία θα αποτελέσει το κέντρο της ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Εκεί, ο λαός θα γιορτάσει τους θριάμβους, θα θρηνήσει τις συμφορές και θα αποθεώσει τους νέους αυτοκράτορες.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Η τελευταία λειτουργία τελέστηκε στις 29 Μαΐου του 1453. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ' Δραγάτης, αφού προσευχήθηκε μαζί με το λαό και ζήτησε συγνώμη για λάθη που πιθανόν έκανε, έφυγε για τα τείχη, όπου έπεσε μαχόμενος.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία έγινε τζαμί και με την επανάσταση του Κεμάλ Ατατούρκ μετατράπηκε σε μουσείο.

27 Δεκεμβρίου 530 μ.Χ: Τα θυρανοίξια της Αγιάς Σοφιάς [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Πηγή: sansimera.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ