Υπέρ συμβιβαστικής λύσης με τα Σκόπια, για το ζήτημα της ονομασίας, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Τόνισε μάλιστα ότι «η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός», απαντώντας εμμέσως στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84 επανέλαβε τη θέση του κόμματος υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Επεσήμανε ότι ο ίδιος τάσσεται σταθερά υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής και υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι «παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε μια συμμαχία με ένα ακροδεξιό σχήμα και φαίνεται ότι δεν μπορεί με αποτελεσματικό και αποφασιστικό τρόπο να δώσει λύση στο πρόβλημα. Επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά της».
Κάλεσε την κυβέρνηση «να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά και να φέρει λύση και πρόταση όσον αφορά την ονομασία της FYROM» σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί και εδώ το αδιέξοδο που υπήρξε στο Κυπριακό το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Και στα δύο θέματα κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος και όχι υπέρ της χώρας».
Τόνισε ακόμη ότι «θέλουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση και εθνική στρατηγική μακριά από εθνικισμούς, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται» και πρόσθεσε: «Η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός».
Ο Θαν. Θεοχαρόπουλος δεν πρότεινε κάποια ονομασία για την ΠΓΔΜ λέγοντας: «Θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα όταν έρθει η πρόταση, δεν είναι υπεύθυνη στάση να κάνω εικασίες για ονομασίες αυτή τη στιγμή όταν δεν υπάρχει επίσημη πρόταση και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης.
Έχουμε αποδείξει την υπεύθυνη στάση μας σε όλα τα εθνικά θέματα, για αυτό και δεν μπαίνουμε σε καμία συγκεκριμένη συζήτηση ονομασίας προς το παρόν. Δεν θα έπρεπε να ανοίγει δημόσια συζήτηση, αυτό γίνεται κακώς, λόγω της διαφωνίας Κοτζιά – Καμμένου με τον κ. Τσίπρα να μην έχει πάρει ακόμη θέση».
Τέλος, επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις σήμερα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας ρεαλιστικής λογικής και όχι στη βάση παραγωγής νέων αδιεξόδων για τη χώρα».