Εκτός έδρας θα δώσει τελικά τις πιο κρίσιμες μάχες η Ελλάδα, καθώς ακόμα κι αν προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τη Τετάρτη, όλα θα κριθούν από το εάν θα έχουν πειστεί στο μεσοδιάστημα οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί βουλευτές που καλούνται να ψηφίσουν για το πακέτο των 130 δισ ευρώ.
Η πρώτη μάχη θα δοθεί στο Βερολίνο, όπου η Άνγκελα Μέρκελ έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά και τις αντιδράσεις εντός του κόμματος της για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, στον έντονο απόηχο της διαφωνίας που είχε με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε ακόμα και πριν την απόφαση του EUROGROUP, για το εάν μπορεί ή δεν μπορεί να αφεθεί στη τύχη της η Ελλάδα. Έτσι πέρα από τις ενστάσεις των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων που επιμένουν στην αναγκαιότητα διαφορετικής «συνταγής» για το ελληνικό πρόβλημα, αναμένονται «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο και το κρίσιμο για την Άνγκελα Μέρκελ είναι αυτές οι διαρροές να μην έχουν ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της απόλυτης πλειοψηφίας των 311 εδρών.
Ανάλογο πρόβλημα ενδεχομένως να υπάρξει και στο Ολλανδικό κοινοβούλιο που συζητά και ψηφίζει στις 28 και 29 του μήνα για το ελληνικό «πακέτο». Και εδώ ο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού εκτιμάται ότι δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς η στήριξη της κεντροδεξιάς μόνο σίγουρη δεν θεωρείται, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την έγκριση του «πακέτου» βοήθειας.
Πέρα από τις εκτός έδρας μάχες η κυβέρνηση οφείλει, πάντως, να έχει τακτοποιήσει τα... του οίκου της το αργότερο έως τη Τετάρτη, εξ ου και η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Τρίτη, όπου θα γίνει το τελευταίο «χτένισμα» των εκκρεμοτήτων, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Μετά τις τροπολογίες για την αλλαγή της δομής και λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι οποίες ενσωματώθηκαν στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τη Τρίτη, τα υπουργεία πρέπει να έχουν εκδώσει δεκάδες αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν κυρίως στη μείωση των κατώτερων μισθών, στη κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, στη νέα λίστα φαρμάκων, στο πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, στην αύξηση της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, στην άρση όλων των περιορισμών για την εξάσκηση επαγγελμάτων.
Με δεδομένες τις δυσκολίες του εγχειρήματος, το IIF σε ανάλυση του επισημαίνει ότι παραμένουν ισχυροί οι κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του Προγράμματος. «Το νέο Πρόγραμμα που απαιτεί περικοπές στις διαρθρωτικές δαπάνες και επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2013, συμπεριλαμβάνει οδυνηρές περικοπές δημόσιων δαπανών, μεγάλη μείωση στους κατώτερους μισθούς, φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και ένα ευρύ φάσμα επιταχυνόμενων διαρθρωτικών αλλαγών, για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά αποτελούν μια πολύ σημαντική πρόκληση για πολιτικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το IIF, αναδεικνύοντας παράλληλα και το ότι η Ελλάδα καλείται να πετύχει πολύ φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους εν μέσω ύφεσης...