Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Καταλονία εξελίσσεται σε θρίλερ, δυο μέρες μετά τις τοπικές εκλογές που ανέδειξε μια κοινωνία διχασμένη.
Το iefimerida.gr καταγράφει στην Καταλονία τις κινήσεις των πρωταγωνιστών αλλά και την γνώμη των πολιτών, που περιμένουν επιτέλους να επανέλθει η ομαλότητα στην περιφέρεια τους και στη χώρα. Μπορεί οι αυτονομιστές να έχασαν δυνάμεις, αλλά σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν καταδίκασαν με την ψήφο τους την επιλογή των αυτονομιστών τον περασμένο Οκτώβριο να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Οι κεντροδεξιοί Ciudadanos έγραψαν ιστορία με την πρώτη θέση που κατέλαβαν, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι τιμωρήθηκε πολύ σκληρά καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση, ενώ και οι Podemos βγήκαν εκτός παιχνιδιού, καθώς οι αυτονομιστές δεν χρειάζονται την στήριξη τους πλέον για να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν φυσικά καταφέρουν τελικά να σχηματίσουν κυβέρνηση.
H μεγάλη νικήτρια
Η ηγέτιδα του ενωτικού κεντροδεξιού κόμματος Ciudadanos, Ινές Αριμάδας, αναμφισβήτητα είναι η μεγάλη νικήτρια των εκλογών της Πέμπτης στην Καταλονία, καθώς για πρώτη φορά ένα κόμμα που δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας έρχεται πρώτο στις εκλογές σε αριθμό ψήφων και εδρών. Μπορεί λόγω του εκλογικού νόμου και των χαμηλών ποσοστών που κατέγραψαν τα άλλα δυο ενωτικά κόμματα (Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα), να μη μπορεί η ίδια να σχηματίσει κυβέρνηση, ωστόσο αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της πολιτικής ζωής στην Καταλονία, ενώ ο εκλογικός της θρίαμβος ανακατεύει την τράπουλα και στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας.
Σε συνομιλία που είχαμε μαζί της, η Ινές Αριμάδας υποστήριξε πως «πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να επανέλθει η συμφιλίωση στην Καταλονία», ενώ με δηλώσεις της επέκρινε το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται στην Καταλονία, το οποίο όπως είπε ευνοεί τους αυτονομιστές. «Αν και έχουν λιγότερες ψήφους στο δρόμο, έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο», τόνισε. Η ίδια ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, (όπως θα έπρεπε λόγω της πρώτης θέσης που κατέλαβε), αλλά θα αφήσει τις πρωτοβουλίες στους αυτονομιστές.
Η 36χρονη ηγέτιδα των Ciudadanos Ινές Αριμάδας που ήρθε πρώτη στις εκλογές στην Καταλονία.
Η ηγέτιδα των Ciudadanos Ινές Αριμάδας στη Βαρκελώνη.
Τι λένε οι πολίτες στο iefimerida.gr
Στο iefimerida.gr μίλησαν Καταλανοί πολίτες που μετά τις εκλογές περιμένουν μια διέξοδο στην κρίση που ταλανίζει την χώρα τους. “Εγώ ψήφισα υπέρ των κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία”, δηλώνει η 23χρονη Μαρία Σάλα και προσθέτει: “Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διάλογος. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε, καθώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα καταλανικά κόμματα”. Υπέρ της ενότητας της Ισπανίας τάσσεται ο συνταξιούχος Κάρλος Αλμπιόλ, ο οποίος τονίζει ότι “οι αυτονομιστές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις έτσι ώστε να υπάρξει συμφιλίωση στην Καταλονία και να δούμε ξανά όλα τα ζητήματα με ψυχραιμία”.
Τι θα κάνει ο Πουτζδεμόν
Ο αποπεμφθής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αναμφισβήτητα βγήκε εν μέρει δικαιωμένος από την εκλογική διαδικασία, καθώς το κόμμα του βγήκε δεύτερο, αλλά πρώτο ανάμεσα στα αυτονομιστικά κόμματα. Σίγουρα πάντως δεν αποδοκιμάστηκε με μεγάλη ένταση. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο στρατόπεδο των αυτονομιστών είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, καθώς ο Πουτζδεμόν μαζί με άλλους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος του βρίσκονται αυτοεξόριστοι στο Βέλγιο, ενώ άλλοι τρεις αυτονομιστές βρίσκονται στη φυλακή.
Σε περίπτωση που τα αυτονομιστικά κόμματα καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα διεκδικήσει την προεδρία, καθώς υπερτερεί σε ψήφους έναντι των άλλων αυτονομιστών, ενώ ο ίδιος διεκδικεί τον τίτλο του «νόμιμου προέδρου». Ωστόσο, ο Πουτζδεμόν, ο οποίος κατέφυγε στις Βρυξέλλες για να αποφύγει την σύλληψη, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει στην Ισπανία, καθώς εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης και το πιθανότερο είναι πως μόλις πατήσει το πόδι του στην Βαρκελώνη θα συλληφθεί. Ο Πουτζδεμόν ζήτησε από τον Ραχόι να γίνει μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, κάτι που ο Ισπανός πρωθυπουργός το απέρριψε κατηγορηματικά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Θα διακινδυνεύσει ο Πουτζδεμόν να επιστρέψει στην Ισπανία γνωρίζοντας ότι μπορεί να μπει στη φυλακή;
Στην περίπτωση που επιστρέψει και διαταχθεί η σύλληψη του, το πιθανότερο είναι ο δικαστής να δώσει ειδική άδεια για να οδηγηθεί με συνοδεία στο τοπικό Κοινοβούλιο να ορκιστεί και στη συνέχεια να επιστρέψει στη φυλακή! Το ίδιο θα συμβεί και με τους υπόλοιπους αυτονομιστές που διαφεύγουν την σύλληψη.
Διαιρεμένοι οι αυτονομιστές
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη, καθώς για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση που θα μπορούσαν να σχηματίσουν οι αυτονομιστές χρειάζονται και οι ψήφοι των τριών αυτονομιστών που βρίσκονται στη φυλακή, καθώς πρέπει να είναι παρόντες στην αίθουσα της Ολομέλειας για την ψηφοφορία. Για να συμβεί αυτό πάλι ο δικαστής θα πρέπει να δώσει ειδική άδεια για να οδηγηθούν στο Κοινοβούλιο συνοδεία αστυνομικών για να ψηφίσουν ή και να ορκιστούν.
Την ίδια στιγμή το μπλοκ των αυτονομιστών εμφανίζεται διαιρεμένο, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος ERC, Οριόν Χουνκέρας (που βρίσκεται στη φυλακή), θα στηρίξει μια κυβέρνηση με πρόεδρο τον Πουτζδεμόν. Οι αυτονομιστές που βρίσκονται στην Βαρκελώνη κατηγορούν τον Πουτζδεμόν ότι επέλεξε την εύκολη λύση, να διαφύγει στο Βέλγιο, όταν πολλοί σύντροφοι του υπέστησαν διώξεις και κάποιοι οδηγήθηκαν στη φυλακή. Όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό μιας τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία απαιτούν πολύ χρόνο και περίπλοκες διεργασίες αμέσως μετά τις γιορτές.
Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αυτονομιστές θα επιχειρήσουν ξανά να κηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία τους, όπως έκαναν τον περασμένο Οκτώβριο, ή θα υπαναχωρήσουν, τουλάχιστον για ένα διάστημα. Στην περίπτωση που οι αυτονομιστές επανέλθουν, ο Ραχόι είναι αποφασισμένος να παρατείνει την εφαρμογή του Άρθρου 155, με τη Μαδρίτη να εξακολουθεί να έχει τον πλήρη έλεγχο της Καταλονίας.
Το κρυφό χαρτί του Ραχόι
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ευελπιστεί πως το διαιρεμένο μπλοκ των αυτονομιστών και οι δικαστικές διώξεις που συνεχίζουν να υφίστανται, θα μπορέσουν να ματαιώσουν στο τέλος τις προσπάθειες τους για σχηματισμό κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση ο Ραχόι έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός σε διάλογο με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Σε περίπτωση πάντως, που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, τότε την άνοιξη θα διεξαχθούν νέες εκλογές στην Καταλονία.
Το βέβαιον είναι ότι ο Μαριάνο Ραχόι ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές στην Καταλονία, καθώς απέτυχε σε όλους τους στόχους του. Το κόμμα του συνετρίβη, μένοντας με μόλις 3 έδρες στο τοπικό Κοινοβούλιο, (από 11 που είχε το 2015), ο Πουτζδεμόν δικαιώθηκε μερικώς, οι αυτονομιστές πέτυχαν ξανά αυτοδυναμία και οι Ciudadanos απέκτησαν και άλλη δύναμη σε βάρος, φυσικά, του Λαϊκού Κόμματος. Η απόφαση του Ραχόι να εφαρμόσει το Άρθρο 155 δίνοντας τον έλεγχο της Καταλονίας δεν απέφερε τα αποτελέσματα που περίμενε, καθώς οι πολίτες αγνόησαν ακόμη και τους «εκβιασμούς» για οικονομική κατάρρευση της περιφέρειας και ψήφισαν κυρίως με το συναίσθημα. Η Καταλονία επέστρεψε στην προηγούμενη (πριν από τις εκλογές) κατάσταση, με τους αυτονομιστές να μπορούν να διεκδικήσουν και πάλι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έχοντας πλέον και τη νομιμοποίηση που υποστηρίζουν ότι τους έδωσαν οι κάλπες. Στις αιτιάσεις των πολιτικών αντιπάλων του Ραχόι να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο και περιμένει υπομονετικά να δει πρώτα τις επόμενες κινήσεις των αυτονομιστών.