Ο Ανδρέας Ξανθός τοποθετήθηκε στη Βουλή σχετικά με την τροπολογία που προβλέπει το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.
Ο υπουργός υγείας σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει» το χάπι και να καθησυχάσει τους φαρμακοποιούς, αιτιολογώντας την τροπολογία με την οποία απελευθερώνεται η ίδρυση φαρμακείων και σε μη φαρμακοποιούς εξήγησε ότι με αυτή τη ρύθμιση δεν πρόκειται να δοθεί άδεια φαρμακείου σε μη φαρμακοποιό μέχρι ότου εκδοθεί το Προεδρικό Διατάγματα με το οποίο θα δίδεται η άδεια υπό προϋποθέσεις και σε μη φαρμακοποιούς να ανοίγουν φαρμακεία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ξανθός: «Εχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την διαδικασία δηλαδή να δίδεται η άδεια υπό προϋποθέσεις και σε μη φαρμακοποιό να ανοίγει φαρμακείο. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος άδειες χορηγούνται μόνο σε φαρμακοποιούς. Άρα έχει παγώσει η διαδικασία της απελευθέρωσης και μέχρι το Προεδρικό Διάταγμα θα χορηγείται άδεια φαρμακείου μόνο σε φαρμακοποιούς. Θα δούμε πως θα πάει το πράγμα και πως θα εξελιχθεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε».
Ο κ.Ξανθός εμφανίστηκε να κατανοεί τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών είπε όμως ότι με τις ρήτρες που υπάρχουν δεν θα είναι υπαρκτοί οι κίνδυνοι που διατυπώνονται.
«Αντιλαμβάνομαι και εγώ την αγωνία των φαρμακοποιών οι οποίοι έχουν πληγεί από την κρίση. Αντιλαμβάνομαι ένα σκεπτικισμό και μια επιφύλαξη μήπως αυτές οι παρεμβάσεις ανταγωνισμού μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό που λέμε ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση Όμως με τις ρήτρες που έχουμε βάλει αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται».
Μάλιστα ο υπουργός υγείας έδωσε και στατιστικά για το πόσοι μη ιδιώτες έχουν πάρει άδεια φαρμακείου τα δύο χρόνια που λειτουργούσε η προηγούμενη διάταξη μέχρι που έπεσε στο συμβούλιο της επικρατείας.
«Στα δύο χρόνια που λειτουργούσε η διάταξη του μνημονίου του 2015 έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς ιδιώτες για να πάρουν άδεια λειτουργίας φαρμακείου και εγκρίθηκαν οι έξι. Δύο ανακλήθηκαν και υπάρχουν και τέσσερις που έχουν κατατεθεί και δεν έχουν εξεταστεί. Αυτή η ρύθμιση κατέπεσε στο ΣτΕ το καλοκαίρι και γι’ αυτό ερχόμαστε τώρα με αυτή την τροπολογία. Στα δύο χρόνια που υπήρχε αυτή η ρύθμιση στην ουσία υπάρχουν τέσσερα φαρμακεία στη χώρα που δεν είναι φαρμακοποιός ο ιδιοκτήτης τους στο σύνολο 11.000 φαρμακείων. Το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν πως δεν μπορούσε ΚΥΑ να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και αυτό νομοθετούμε τώρα».