Μία γιορτή αφιερωμένη στα Κάλαντα, ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων, ετοίμασε για δύο βραδιές ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής θα πλημμυρίσει κάλαντα από όλη την Ελλάδα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παραμύθια.
«Τα 15 ελληνικά κάλαντα που θα ακουστούν για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής και που εξελίχθηκαν σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με παραμύθια, θεατρικά δρώμενα και σκηνογραφικό ορίζοντα, είναι ένα ταξίδι» αναφέρει μιλώντας στο iefimerida ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
«Ενα ταξίδι που απλώνεται στον ελληνικό κόσμο με μηνύματα από τα Δωδεκάνησα, τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Κρήτη, την Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τα Επτάνησα με διαφορετικές μελωδίες, ύφος, λόγια και ρυθμούς που προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ελληνικού ανθρωπογεωγραφικού τοπίου.
Σχεδίασα την παράσταση σαν μία αναβίωση του ελληνικού πνεύματος των Χριστουγέννων.
Τα κάλαντα συνδέονται με την σημασία των ευχών, της υποδοχής, του καλωσορίσματος, την ανοιχτής κοινωνίας, τις ανοιχτές πόρτες που σίγουρα θα ζωγραφίσουν στις σκέψεις των παιδιών δρόμους ισχυρούς του πολιτισμού και περαιτέρω γνωριμία τους με τα ελληνικά έθιμα.
Είναι ένα μουσικοθεατρικό δώρο για τα παιδιά μέσα στο οποίο θα μαθητεύσουν και οι μεγάλοι, που εκπέμπεται το μήνυμα ότι ‘δεν είμαστε στο εγώ, αλλά στο εμείς’».
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την παράσταση αυτή;
«Όλη η ιδέα ξεκίνησε όταν η εγγονή μου, αφού μου τραγούδησε τα κάλαντα με ρώτησε γιατί τα λέμε».
-Παραδοσιακά ακούσματα από όλη την Ελλάδα. Θα λέγατε κ. Μαρκόπουλε ότι η επαφή με τις ρίζες μας είναι αναγκαία εν έτη 2017;
«Σας θυμίζω την πρότασή μου για το μουσικό κίνημα Επιστροφή στις ρίζες που σημαίνει ‘Τον σχεδιασμό του μέλλοντος με άφθαρτα στοιχεία από την ζωντανή παράδοση του κόσμου σε συνδυασμό με επιλεγμένες σύγχρονες πληροφορίες τέχνης’».
-Πόσο ο παππούς «καλύπτει» τον καλλιτέχνη στην παράσταση αυτή;
«Ο παππούς και ο καλλιτέχνης ταυτίζονται αλλά την παράσταση αυτή την ‘καλύπτει’ το παιδί που κρύβω μέσα μου».
-Έχετε σκεφτεί φαντάζομαι ότι δεν είναι εύκολο να καθηλώσει κάποιος παιδικό κοινό;
«Τα παιδιά είναι οι πιο απαιτητικοί ακροατές. Το έχω αντιληφθεί από την εποχή που έγραψα τη μουσική και τα τραγούδια της Ντενεκεδούπολης πάνω στο κουκλοθεάτρο της Ευγενίας Φακίνου.
Νιώθω ότι είναι αναζωογονητικό να έχω ένα κοινό που το χαρακτηρίζει η αφοπλιστική ειλικρίνεια και η απέραντη περιέργεια για τον κόσμο.
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον υπέροχο και υπερβατικό κόσμο των παιδιών. Έναν κόσμο που τον αναζητούμε μέχρι το τέλος μας».
-Αφηγήσεις με τη συμβολή της Ξένιας Καλογεροπούλου και πόσο αναγκαία είναι τα παραμύθια για την ανάπτυξη των παιδιών;
«Τα παραμύθια είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών καθώς τα βοηθούν να καταλάβουν την ανθρώπινη υπόσταση και τον κόσμο, διεγείρουν την φαντασία τους, οχυρώνονται με την δυνατότητα να διακρίνουν ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία μέσα από το άκουσμα πρώτα ενός παραμυθιού και μετά το παιχνίδι φαντασίας και προσποίησης, μαθαίνουν για τις σχέσεις, τις συγκρούσεις, τις επιθυμίες, τη διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό.
Εκεί ο γονιός πρέπει να επιλέξει όμως τα σωστά παραμύθια για το παιδί του».
-Ποια είναι τα πράγματα που εύχεστε να αλλάξουν στη χώρα με την έλευση του 2018;
«Εύχομαι περισσότερη ενότητα, αλληλεγγύη, ομόνοια, υγεία, αγάπη, χαρά. Ακούγονται κοινότυπες αυτές οι ευχές όπως και τα κάλαντα, αλλά αν τις προσέξουμε χωρίς να τις προσπεράσουμε βιαστικά ως αυτονόητες φανερώνονται πραγματικά θαύματα και μεγαλεία».
-Να κλείσουμε με έναν στίχο από αγαπημένα σας κάλαντα;
«Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά
κι αρχή καλός μας χρόνος
υγεία, αγάπη και χαρά
να φέρει ο Νέος Χρόνος».
Μία γεύση από την παράσταση μέσα από τις πρόβες του Γιάννη Μαρκόπουλου με τα παιδιά
Για τις εορταστικές βραδιές στο Μέγαρο συνεργάζονται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο η Ξένια Καλογεροπούλου που θα αφηγείται παραμύθια, η Χορωδία των Μικρών Μουσικών του Ωδείου Αθηνών τραγουδά σε συνεργασία με τους μουσικούς της Παλίντονου Αρμονίας, ενώ οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς και Σωκράτης Πατσίκας, ως ξεχωριστοί βοηθοί του Αη Βασίλη, σχολιάζουν τα δρώμενα.
Τη σκηνοθετική επιμέλεια των παραστάσεων έχει ο Λευτέρης Γιοβανίδης.
Τα κάλαντα στο Μέγαρο / Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου │18:00
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης