Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σκοπεύει να προχωρήσει στην επείγουσα απομάκρυνση και τη μεταφορά σε τρίτα κράτη.
Από 5.000 έως 10.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα σε ιδιαίτερα ευάλωτη κατάσταση στη Λιβύη, θα απομακρυνθούν, τόνισε την Τρίτη ο αντιπρόσωπός της στη λιβυκή επικράτεια, ο Ρομπέρτο Μινιόνε, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς.
«Το 2018, θα προσπαθήσουμε να στείλουμε από 5.000 ως 10.000 πρόσφυγες, τους πιο ευάλωτους, σε τρίτες χώρες. Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν ακριβή αριθμό, διότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορέσουν να υποδεχθούν οι χώρες της Ευρώπης, ο Καναδάς, και άλλα» κράτη, δήλωσε ο Μινιόνε.
Εφαλτήριο για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης, η Λιβύη έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις εδώ και μερικές εβδομάδες, μετά την αγανάκτηση που προκάλεσε η μετάδοση από ΜΜΕ εικόνων οι οποίες είχαν μαγνητοσκοπηθεί σε ένα σκλαβοπάζαρο.
Η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε την 11η Δεκεμβρίου μια επείγουσα έκκληση για την υποδοχή πριν από τον Μάρτιο του 2018 περίπου 1.300 «εξαιρετικά ευάλωτων» προσφύγων που είναι αποκλεισμένοι στη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις για τη φρικιαστική μεταχείριση που υφίστανται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με τον Μινιόνε, από τον Νοέμβριο, περίπου εκατό πρόσφυγες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στον γειτονικό Νίγηρα, όπου οι φάκελοί τους θα εξεταστούν από χώρες που δυνητικά μπορεί να αναλάβουν τη φιλοξενία τους και δεν διαθέτουν πρεσβείες σε λειτουργία στη Λιβύη.
Με μοναδική εξαίρεση την ιταλική, όλες οι πρεσβείες των δυτικών χωρών στη Λιβύη έχουν κλείσει εξαιτίας της βίας και της χαοτικής κατάστασης στη χώρα.
Μια πρώτη ομάδα περίπου είκοσι προσφύγων έφθασε τη Δευτέρα στη Γαλλία, τη νέα χώρα φιλοξενίας τους, ενώ συνολικά χίλιοι πρόσφυγες αναμένεται να έχουν απομακρυνθεί ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2018.
Πάνω από 44.300 άνθρωποι έχουν καταγραφεί από την Ύπατη Αρμοστεία ως πρόσφυγες στην επικράτεια της Λιβύης. Το 85% από αυτούς είναι Σύροι, Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στη Λιβύη εδώ και χρόνια πλέον, σύμφωνα με την UNHCR.
Πολλοί άλλοι που ενδέχεται να δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας δεν βρίσκονται όμως στους καταλόγους της Αρμοστείας, επισήμανε ο Μινιόνε, και είναι «δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους».
Στη Λιβύη εγγράφονται αυτόματα ως πρόσφυγες υπήκοοι του Ιράκ, της Συρίας, της Σομαλίας, της Ερυθραίας, Σουδανοί από το Νταρφούρ, Αιθίοπες που ανήκουν στην εθνότητα των Ορόμο και οι Παλαιστίνιοι, διευκρίνισε ο Μινιόνε.
Κατά τον εκπρόσωπο, στελέχη της Αρμοστείας έκαναν το 2017 συνολικά χίλιες επισκέψεις σε περίπου τριάντα κέντρα κράτησης υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, όπου διαπιστώνεται έντονο πρόβλημα υπερπληθυσμού και γενικότερα ότι οι συνθήκες είναι «πολύ δύσκολες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ