Η EKT προβλέπει υψηλότερες τιμές πετρελαίου -Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα - iefimerida.gr

Η EKT προβλέπει υψηλότερες τιμές πετρελαίου -Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Φωτογραφία: Intime
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Βόμβα πετρελαίου έριξαν οι αναλυτές της ΕΚΤ στα θεμέλια του κρίσιμου Προϋπολογισμού για το 2018.

Κόντρα στις συνήθως συντηρητικές τους προβλέψεις, μέσα σε μόλις τρεις μήνες αναθεώρησαν κατά 9 ολόκληρα δολάρια την πρόβλεψή τους για τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»! Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πιέσεις (και) στο ελληνικό ΑΕΠ, που αποτελεί το κεντρικό στοίχημα του 2018, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και να μη πέσουν «σκιές» στο βασικό σενάριο για το Χρέος.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ, η τιμή του πετρελαίου το 2018 θα διαμορφωθεί στα 61,6 δολάρια, δηλαδή 17% υψηλότερα από την εκτίμηση του Σεπτεμβρίου που ήταν 52,6 δολάρια. Αν ανατρέξει, μάλιστα, κανείς στο διεθνή, ειδικό Τύπο, θα διαπιστώσει ότι η ΕΚΤ δείχνει να ακολουθεί τις πιο «αιρετικές» προβλέψεις, αφού για παράδειγμα η Αμερικανική Υπηρεσία (U.S. Energy Information Administration) βάζει τον πήχη στα 57 δολάρια κατά μέσο όρο. Αυτό που πρέπει, μάλιστα, να προβληματίσει περισσότερο είναι ότι οι αναλυτές της ΕΚΤ αφήνουν ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 11% σε σχέση με το βασικό σενάριο!

Ας δούμε, όμως, τι συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία μια τέτοια αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σύμφωνα με μελέτες του ΔΝΤ, κάθε αύξηση 5 δολαρίων πάνω από το βασικό σενάριο τιμής, προκαλεί μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Άλλες διεθνείς μελέτες υπολογίζουν ότι κάθε αύξηση κατά 10% της τιμής του πετρελαίου πάνω από το σενάριο βάσης, προκαλεί ζημιά από 0,7% ως 2,5%. Οι παραδοχές που χρησιμοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη δομή της ελληνικής οικονομίας, είναι ότι κάθε αύξηση 10 δολαρίων, “ψαλιδίζει” το ΑΕΠ κατά περίπου 0,3%. Πώς μεταφράζεται αυτό για τον Προϋπολογισμό του 2018;

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των Ευρωπαίων, έχει βασιστεί σε σενάριο τιμής του πετρελαίου στα 52 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μέση τιμή γύρω στα 62 δολάρια, το ΑΕΠ του 2018, μόνο εξ αυτού του λόγου, θα χάσει περίπου 0,4%, άρα στην καλλίτερη περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 2%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι όποιες άλλες επιπτώσεις από αστοχίες στις εκτιμήσεις για αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών και της κατανάλωσης.

Το τι σημαίνει μικρότερο ΑΕΠ μπορεί να το “διαβάσει” κανείς ανατρέχοντας στους πίνακες του Μεσοπρόθεσμου και του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όπου επί της ουσίας η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων βασίζεται στο ότι η ελληνική οικονομία το 2018 θα “τρέξει” με τουλάχιστον 2,4%. Στην πραγματικότητα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι σχεδόν τα ίδια φορολογικά μέτρα, που εμφανίζουν φέτος υστέρηση περίπου 770 εκατ. Ευρώ έναντι του στόχου, θα αποδώσουν την επόμενη χρονιά 955 εκατ. Ευρώ παραπάνω, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ελληνικό ΑΕΠ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ