Ένας μακρύς κατάλογος μέτρων που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση το 2018, στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, δημοσιεύεται στον γερμανικό Τύπο.
Αναλυτικό άρθρο για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση τη νέα χρονιά δημοσιεύει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Για την Ελλάδα το 2018 θα είναι μια χρονιά που θα κρίνει το μέλλον της. Τον Αύγουστο η χώρα θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Πιο γρήγορα και με λιγότερα εμπόδια απ' ό,τι αναμενόταν η Αθήνα ολοκλήρωσε στις αρχές Δεκεμβρίου την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Ωστόσο μετά την αξιολόγηση είναι πριν από την αξιολόγηση: τη νέα χρονιά αναμένεται η τέταρτη και τελευταία. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εντός του χρονοδιαγράμματος θα πρέπει η κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του 2018 να υλοποιήσει 82 προαπαιτούμενα. Εάν υπολογίσει κανείς και τα ‘χρωστούμενα μαθήματα' της τρίτης αξιολόγησης τότε τα μέτρα είναι πάνω από 100. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ο Τσίπρας θέλει να περάσει ένα πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων από τη βουλή. Μετά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα μπορούσαν να εγκρίνουν στην πρώτη τους συνάντηση στις 22 Ιανουαρίου την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 5,5 δις €. Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν να γίνουν θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε η Ελλάδα να βγει από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό πίεση. Οι πιστωτές επιμένουν σε μια γρήγορη υλοποίηση. Όχι μόνο για τον Τσίπρα αλλά και για τους δανειστές θα ήταν μια πολιτική καταστροφή εάν η Αθήνα δεν μπορέσει αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές».
Στη συνέχεια ο ανταποκριτής της Handelsblatt από την Αθήνα αναφέρεται αναλυτικά στις φορολογικές αυξήσεις που περιμένουν τους Έλληνες τη νέα χρονιά και επισημαίνει: «Ακόμη και τους τουρίστες θέλει να μαδήσει ο Τσίπρας: τη νέα χρονιά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο διαμονής μέχρι και τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση. Αυτό ενδέχεται να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα: έρευνα της εταιρείας Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εκτιμά ότι ο νέος φόρος θα επιφέρει μείωση του τζίρου ύψους 340 εκ. € και απώλεια σχεδόν 6.200 θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο».
Πηγή: DW