«Πρόθεσή μας είναι να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Γιάννης Μπενίσης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
«Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, στον πυρήνα των αξιών μας. Δεν εμπορευματοποιείται, ασχέτως αν έχει κόστος. Πρόθεσή μας είναι να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ και να διατηρηθεί το 51% της εταιρείας στην κατοχή του δημοσίου. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.
«Κανένας συμπολίτης μας δε θα ξεμείνει από νερό» ξεκαθάρισε, αρκεί, όπως εξήγησε, «να έρθει να μας δηλώσει την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις οφειλές του, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά».
Το πιο σύνηθες μέχρι σήμερα, επισήμανε ο κ. Μπενίσης, «είναι η αποστολή προειδοποιητικών επιστολών προς τους πολίτες που έχουν χρέη προς την εταιρεία και όχι η διακοπή της παροχής νερού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, 10.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ οι ανεξόφλητες οφειλές προς την εταιρεία ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ (οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια).
Σε 20-25 εκατομμύρια ανέρχονται οι οφειλές δήμων, 15-20 εκατομμύρια χρωστούν 700 μεγαλοοφειλέτες, μεταξύ των οποίων και τέσσερις δήμοι (Μέγαρα, Φυλή, Μαραθώνας Σαλαμίνα). Εκτίμησε, επίσης, ότι η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ.
Σε ό,τι αφορά τη συμβολή της ΕΥΔΑΠ στις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες της Μάνδρας, ο κ. Μπενίσης είπε ότι ήδη έχουν διατεθεί 400.000-500.000 ευρώ για αποκατάσταση του δικτύου, ενώ τα έργα πραγματοποιούνται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. «Η ΕΥΔΑΠ έχει έντονο κοινωνικό ρόλο και πρέπει να τον αναδεικνύει» είπε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, ανέλυσε την πορεία των μεγάλων περιβαλλοντικών έργων της εταιρείας: Η ΕΥΔΑΠ είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων -Αρτέμιδας, ενός από τα βασικότερα έργα υποδομής της περιοχής των Βορείων Μεσογείων, το οποίο αναβαθμίζει ριζικά την αξία της περιοχής.
Το σύνολο του έργου, η περιβαλλοντική αποτίμηση του οποίου τέθηκε, στις 14/3/2017, σε δημόσια διαβούλευση, δίνει τέλος στην ανεξέλεγκτη διάθεση των ανεπεξέργαστων λυμάτων, διασφαλίζει την ποιοτική κατάσταση και βιωσιμότητα των υπόγειων υδατικών αποθεμάτων της περιοχής, προστατεύει και αναβαθμίζει το παράκτιο οικοσύστημα, το οποίο αποτελεί το βασικότερο άξονα της αναπτυξιακής προοπτικής των δύο δήμων.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Μπενίσης, με βασική επιλογή την ανάκτηση του νερού για χρήσεις άρδευσης καλλιεργειών, αλλά και αστικού πρασίνου, εξοικονομείται πολύτιμος φυσικός πόρος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις αναγέννησης της πρωτογενούς δραστηριότητας στην περιοχή, αλλά και ανάπτυξης συναφών δραστηριοτήτων, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα από τη διαθεσιμότητα νερού (π.χ. πάρκα αναψυχής, γήπεδα γκόλφ).
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, με την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των δήμων Ραφήνας -Πικερμίου και Αρτέμιδος, οι κάτοικοι της περιοχής απαλλάσσονται από το οικονομικό κόστος εκκένωσης των βόθρων, αλλά και τις αρνητικές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και των υδάτων και των υπόγειων υδροφορέων.
Όσον αφορά το έργο της Ραφήνας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια και τον Μάρτιο αναμένεται ο διαγωνισμός δημοπράτησης, ενώ το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια απ΄ τη στιγμή που θα ξεκινήσει.
Επιπλέον, όσον αφορά το έργο αποχέτευσης και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων του Μαραθώνα, αναμένεται να κοστίσει περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ήδη εγκριθεί και αναμένεται ολοκλήρωση σε δύο έτη από την έναρξή του. Σε σχέση με την καθυστέρηση που έχει υπάρξει, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά περαιτέρω στοιχεία για τη χωροθέτηση του έργου, τα οποία και προσκομίζονται από τεχνικά κλιμάκια της εταιρίας και αναμένεται να ξεπεραστεί.
Για τον Σαρωνικό, όπου σχεδιάζεται αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός, αναμένεται ενός τριμήνου η απάντηση του δήμου προς την εταιρεία, σε σχέση με την οριστικοποίηση της χωροθέτησης.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι έχει αποφασιστεί ο δήμος Ορωπού να συνδεθεί με την Ψυτάλλεια, ενώ ο διαγωνισμός για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου βρίσκεται σε εξέλιξης.
Για το Θριάσιο, ο αριθμός των συνδέσεων έχει αυξηθεί και η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι τελικώς δεν θα υπάρξει πρόβλημα που θα οδηγήσει στην κύρωση προστίμου.
Τέλος, στην Ψυτάλλεια, σχεδιάζεται βιώσιμη διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων, «η πλέον φιλική περιβαλλοντική δράση της ΕΥΔΑΠ» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Μπενίσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ