Λίγα 24ωρα μας χωρίζουν, πλέον, από το 2018, που φέρνει πρόσθετες επιβαρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το λογαριασμό στα 8,3 δισ. ευρώ από το 2015, οπότε και υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο.
Απομένοντας δύο εβδομάδες για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ, την αποπληρωμή της 4ης δόσης του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ότι θα... ελαφρύνει τις τσέπες των φορολογούμενων κατά περίπου 420 εκατ. ευρώ και την καταβολή της μηνιαίας δόσης για όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους στην εφορία, οι πολίτες ετοιμάζονται να ξαναβάλουν… πλάτη, αφού κάτι λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ του «πακέτου» των 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από φορολογικά μέτρα. Άλλα 650 εκατ. ευρώ αφορούν σε συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις και περίπου 350 εκατ. ευρώ είναι μέτρα που αγγίζουν τα κοινωνικά επιδόματα και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Το κλίμα- οικονομικό και πολιτικό- επιβαρύνουν οι πλειστηριασμοί, που θα λάβουν πιο έντονη μορφή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, καθώς και οι κατασχέσεις από ΑΑΔΕ και ΚΕΑΟ για χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 135 δις ευρώ, φτάνοντας έτσι στο 75% του ΑΕΠ!
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ θα περίμενε κανείς τις έστω τυπικές, καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από αρμόδια κυβερνητικά χείλη, οι έως τώρα ανακοινώσεις και δηλώσεις μάλλον ενισχύουν τις «γκρίζες» ζώνες, όπως για παράδειγμα το ότι δεν υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, ανάλογο του ν. Κατσέλη, για όσους χρωστάνε στο Δημόσιο, παρά μόνο κάποιες άτυπες οδηγίες προς αποφυγήν τέτοιων αναγκαστικών μέτρων, οι οποίες έχουν μπει προ πολλού στο στόχαστρο των Θεσμών. Επιπλέον, η συμφωνία κυρίων με τις τράπεζες, για την αποφυγή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ως 300.000 ευρώ όσων δεν έχουν αιτηθεί προστασίας, θα εκπνεύσει λίαν συντόμως, ενώ όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, σε κάθε περίπτωση δεν καλύπτονται όσοι έχουν εγγυηθεί δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» και πλέον κινδυνεύουν οι ίδιοι.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες ένα μπαράζ επιδομάτων, που μοιάζουν αποσπασματικά, καθώς δεν είχαν ενταχθεί εξαρχής σε ένα σχεδιασμό γι’ αυτές τις ομάδες. Μετά από την παράταση για το μέρισμα, που κρίθηκε αναγκαία για να διορθωθούν τα λάθη σε βάρος όσων είχαν μείνει εκτός, όπως μονογονεϊκές οικογένειες με λίγο υψηλότερα εισοδήματα, κατατέθηκε τροπολογία για έκτακτο βοήθημα 10 εκατ. Ευρώ σε πολύ φτωχά νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.
Ακολούθησε μια ακόμα έκτακτη εξαγγελία από το υπουργείο Εργασίας, που συνειδητοποίησε ότι είχαν μείνει εκτός μερίσματος χιλιάδες νέοι άνεργοι. Βρέθηκε, λοιπόν, ένα κονδύλι 20 εκατ. ευρώ για έκτακτα βοηθήματα 400 ευρώ για ανέργους ως 24 ετών, που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας.
Ο τελευταίος… λαγός από το καπέλο είναι ένα νέο έκτακτο επίδομα 650 ευρώ για όσους εργαζόμενους της Μάνδρας έμειναν χωρίς δουλειά, λόγω καταστροφής της επιχείρησης όπου απασχολούνταν. Η αρμόδια υπουργός σημείωσε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει μια τέτοια δυνατότητα, αλλά έμεινε να αιωρείται το ερώτημα γιατί δεν είχε προγραμματιστεί ή ανακοινωθεί νωρίτερα.