Γιούνκερ: Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη τώρα! - iefimerida.gr

Γιούνκερ: Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη τώρα!

«Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη τώρα!»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η χρονική στιγμή για περισσότερα βήματα ενσωμάτωσης στην ΕΕ είναι καλύτερη από ποτέ».

Αυτό γράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη τώρα!».

«Η επέτειος 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης ήταν μια σημαντική στιγμή για να ανατρέξει κανείς και να δει όσα έχει επιτύχει, αλλά ταυτόχρονα να κοιτάξει το μέλλον και να σκεφτεί «πώς η Ευρώπη μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις της για τις μελλοντικές γενιές», αναφέρει στο άρθρο του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι σκέψεις αυτές περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε η Κομισιόν για να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης.

Ένα σημαντικό μέρος του διαλόγου αφορά τα διδάγματα από τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την οικονομική κρίση, που αποκάλυψε λειτουργικές και δομικές αδυναμίες της ΕΕ και «οδήγησε στη χειρότερη και μεγαλύτερη χρονικά ύφεση που έχει ζήσει η γενιά μας», επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν. Για την αποφυγή ενός αντίστοιχου μελλοντικού κινδύνου θα πρέπει να οικοδομηθούν καλύτερες οικονομικές και κοινωνικές δομές, που να προσφέρουν ασφάλεια και σταθερότητα στους ευρωπαίους πολίτες.

«Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει αυτό», υπογραμμίζει, παραθέτοντας τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη μείωση της ανεργίας.

«Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο ευρώ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Όπως λέει και ένα ρητό, πρέπει να επιδιορθώσει κανείς τη στέγη όταν έχει ήλιο. Έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση να καταστήσουμε την οικονομία και την κοινωνία μας ανθεκτικότερη και να τη θωρακίσουμε απέναντι στις κρίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ. Γιούνκερ. Σε αυτό το πνεύμα η Κομισιόν παρουσιάζει έναν οδικό χάρτη που στόχο έχει την οικονομική ανάπτυξη, την ευρωπαϊκή σύγκλιση, τη σταθερότητα και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στη συνέχεια του άρθρου του τονίζει τη σημασία του ευρώ για την εσωτερική αγορά αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη στον καθορισμό της ευρωπαϊκής πορείας η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, λόγω του οικονομικού κενού που αφήνει. Ο οδικός χάρτης της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την ολοκλήρωση της τραπεζικής και κεφαλαιακής ένωσης, ώστε να μειωθεί ο τραπεζικός κίνδυνος, να δημιουργηθούν νέες πηγές χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και να κατανεμηθούν καλύτερα τα ρίσκα του ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν παρουσίασε νέες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα παρέχει στήριξη στα κράτη-μέλη σε περίπτωση ανάγκης και θα προστατεύει τους φορολογούμενους από το κόστος των προβληματικών τραπεζών. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε εργαλεία στον προϋπολογισμό που θα στηρίζουν τις εθνικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, εξηγώντας ότι τα υπό ένταξη κράτη στηρίζονται από διαφορετικά οικονομικά εργαλεία. Ως επιστέγασμα όλων, προτείνεται η θέση του Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα έχει το ρόλο του συντονιστή και θα εξασφαλίζει την απλούστερη, συνεκτική και αποτελεσματική οικονομικο-πολιτική καθοδήγηση της ΕΕ.

Με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε ο σχετικός διάλογος, οι προτάσεις του οποίου πρέπει να μετουσιωθούν σε αποφάσεις τον Ιούνιο του 2018. Ο ίδιος ο Ζ.Κ. Γιούνκερ δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ευρώπη μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες της, να βγει δυνατότερη από την κρίση και να μην περιμένει μέχρι να ξεσπάσει η επόμενη καταιγίδα.


ΠΗΓΉ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ΕΕ μεταρρυθμίσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ