Στο φως ήρθε όργιο διαφθοράς στον ΟΣΕ με εμπλοκή 8 υπαλλήλων και μίζες 100.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι κατηγορούνται για απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών -με τις αντίστοιχες μίζες- πώλησης σκραπ του ΟΣΕ σε τρία κυκλώματα Ρομά, τα οποία είχαν κοινό διευθυντήριο. Μέχρι στιγμής για την υπόθεση διαφθοράς στον ΟΣΕ έχουν συλληφθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας οκτώ υπάλληλοι του Οργανισμού και 11 Ρομά.
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Οι ομάδες των Ρομά έδιναν μίζες στους υπαλλήλους του ΟΣΕ προκειμένου να έχουν εσωτερική πληροφόρηση για τα παλιά μέταλλα και τα άχρηστα υλικά (π.χ. ράγες) και «πέταγαν» εκτός διαγωνισμού άλλους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, οι ομάδες των Ρομά έβρισκαν τα μέλη των επιτροπών παραλαβής των αντικειμένων που πλειστηριάζονταν, τους έδιναν μίζα και... πλειοδοτούσαν εκείνοι στους διαγωνισμούς.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι υπάλληλοι, μέλη των επιτροπών, είτε τους έδιναν μεγαλύτερη ποσότητα σε σκραπ είτε μικρότερη, γα να κερδίσουν τη διαφορά σε μαύρο χρήμα.
Τους διευκόλυνε και διευθυντής
Στο κύκλωμα είχε εμπλοκή και ένα διευθυντικό στέλεχος του ΟΣΕ, που διευκόλυνε τη μεταφορά αντικειμένων από τις αποθήκες του ΟΣΕ. Ενδεικτικό είναι πως ανάμεσα στα αντικείμενα που έπαιρναν οι Ρομά ήταν και κάποια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, τα οποία και έπρεπε να μεταφερθούν από μια αποθήκη σε άλλη, με βάση προβλεπόμενη διαδικασία. Τελικά όμως αυτά κατέληγαν στα χέρια των Ρομά με τη βοήθεια διευθυντή του ΟΣΕ, ο οποίος τους χορηγούσε τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο σε μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 300 τόνοι μεταλλικών αντικειμένων.
Οι μίζες των 15.000 και 25.000 ευρώ
Οι συναλλαγές του κυκλώματος των υπαλλήλων του ΟΣΕ και των ομάδων των Ρομά, όπως φαίνεται, είχαν ξεκινήσει από το 2015. Από την έρευνα, μάλιστα, προέκυψε ότι τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ είχαν λάβει ο καθένας από 15.000 έως 25.000 ευρώ σε μίζες, ενώ συνολικά οι 8 είχαν λάβει 100.000 ευρώ.
Μέσω Βουλγαρίας τους πλήρωναν οι Ρομά
Αφού ολοκληρωνόταν η... επιχείρηση υπαλλήλων ΟΣΕ - Ρομά, τα χρήματα των Ρομά κατέληγαν σε βουλγαρικές τράπεζες. Από εκεί πληρώνονταν και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Μάλιστα, κατά τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στα σπίτια των υπαλλήλων που εμπλέκονται στο κύκλωμα εντοπίστηκαν δεσμίδες χρημάτων με ταινίες από βουλγαρικές τράπεζες.
Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.