Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ανισότητες στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στην Ευρώπη είναι γνωστό και δεν χρειάζεται δείκτες και στατιστικές για να το αντιληφθεί κάποιος.
Η αποτύπωση όμως σε έναν χάρτη δείχνει παραστατικά το μέγεθος των ανισοτήτων. Από 53% έως 132% κυμαίνεται η κατά κεφαλήν πραγματική ατομική κατανάλωση στις χώρες της Ευρώπης.
Η κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση (ΠΑΚ) αποτελεί έναν δείκτη για το πραγματικό επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Δέκα χώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ
Δέκα κράτη-μέλη κατέγραψαν κατά κεφαλήν Πραγματική Ατομική Κατανάλωση πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2016.
Το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (32% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Η Γερμανία και η Αυστρία ήταν περίπου στο 20% πάνω από τον μέσο όρο, ακολουθούμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, οι οποίες κατέγραψαν επίπεδα μεταξύ 10% και 15% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Δεκατρείς χώρες με απόκλιση έως και 30% κάτω από τον μέσο όρο
Δεκατρείς χώρες κινούνται μεταξύ του μέσου όρου και μέχρι 30% κάτω από αυτόν. Στην Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο τα ποσοστά είναι 10% λιγότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στην Ισπανία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα το ΠΑΚ κινείται μεταξύ 10% και 20% κάτω από τον μέσο όρο.
Στην Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία την Πολωνία και την Εστονία η Πραγματική Ατομική Κατανάλωση το 2016 ήταν μεταξύ 20-30% κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Πέντε χώρες με τη χαμηλότερη Πραγματική Ατομική Κατανάλωση
Πέντε χώρες μέλη κατέγραψαν ΠΑΚ που κινήθηκε κάτω από το 30% του μέσου όρου και πρόκειται για τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (μεταξύ 30%-40%) και την Κροατία και τη Βουλγαρία (πάνω από 40%).
Στον χάρτη με το γκρι χρώμα φαίνονται οι χώρες που έχουν τη μικρότερη κατά κεφαλή πραγματική κατανάλωση, με το ανοιχτό γαλάζιο οι χώρες που έχουν απόκλιση κοντά στο 30% (κατηγορία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα) και με το σκούρο μπλε οι χώρες με την κατανάλωση άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.