Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες]

Εντουαρντ Αλμπυ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα έργο κλειστοφοβικό, σαρκοφαγικό, που ακροβατεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα, παρουσιάζεται στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Ο Άκις Βλουτής και η Δήμητρα Χατούπη σε δύο από τους πιο σημαντικούς ρόλους του σύγχρονου δραματολογίου, του Τζωρτζ και της Μάρθας, στο διαχρονικό έργο-ορόσημο του Εντουαρντ Αλμπυ, «Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ».

Τους παρακολουθούμε στο σαλόνι του σπιτιού τους, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε μια συνάντηση με ένα νεαρότερο ζευγάρι τον Νικ και την Χάνυ (Σαράντος Γεωγλερής, Αντωνίνα Βλουτή), η οποία ολοκληρώνεται την ώρα που χαράζει.

«Ενα άγριο παιχνίδι, γιατί ένα παιχνίδι είναι όλα», όπως χαρακτηριστικά λέει στο iefimerida η Δήμητρα Χατούπη.

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] | iefimerida.gr 0

«‘Ένα παιχνίδι είναι όλα’. Έτσι ξεκινάει η παράσταση, με αυτά τα λόγια της Μάρθας, που δεν ανήκουν στο κανονικό κείμενο. Ένα παιχνίδι λοιπόν μεταξύ αλήθειας και ψέματος, αγάπης και μίσους -πολλές φορές μίσος και αγάπη γίνονται ένα- ζωής και θανάτου, θεάτρου και πραγματικότητας, άντρα και γυναίκας, ενστίκτου και διανόησης» μας λέει χαρακτηριστικά η Δήμητρα Χατούπη.

Ολο το κείμενο του Εντουαρντ Αλμπι αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Ποιος φοβάται την αλήθεια; Ποιος φοβάται την αλήθεια του;

«Η Μάρθα είναι εγκλωβισμένη σ’ έναν κόσμο ψεύτικο, γεμάτο υποκρισία, χωρίς περιθώρια διαφυγής. Είναι εγκλωβισμένη σε ένα πανεπιστημιακό campus, όπου όλα πρέπει να είναι «τακτοποιημένα», «σοβαρά» - όλα είναι σκεπασμένα κάτω από ένα σύννεφο ευπρέπειας και υποκρισίας. 1962, μια εποχή, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα συνέλθει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου προσπαθούν να βρουν ο καθένας την ταυτότητά του, όπου οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι «κάτι» κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, « κάτι» καθόλου αθώο, ότι προοιωνίζεται μια εποχή κρίσης».

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Η Μάρθα παίρνει τη θέση του άντρα»

«Σ’ έναν κόσμο που η θέση της γυναίκας είναι αμφιλεγόμενη, η Μάρθα παίρνει τη θέση του άντρα στον μικρόκοσμο του σπιτιού της, παίρνει με άλλα λόγια τη θέση του Τζωρτζ που «δεν έχει αρχίδια», όπως χαρακτηριστικά λέει, έχοντας βέβαια ως αντρικό πρότυπο τον πατέρα της».

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Η Μάρθα εναλλάσσει ρόλους. Είναι η Λαίδη Μάκμπεθ και η Μις Τζούλια, η Οφηλία αλλά και η Ρεβέκκα στο « Ρόσμερσχολμ». Πρόκειται για ένα επαναστατικό πνεύμα που όπως σε όλες τις περιπτώσεις, όταν το περιβάλλον είναι πνιγηρό, βρίσκει διέξοδο σε λάθος διαδρομές, όπως είναι το αλκοόλ, το οποίο λειτουργεί και σαν άλλοθι για να εκφράσει τις σκέψεις της χωρίς λογοκρισία».

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] | iefimerida.gr 3

«Στο έργο υπάρχουν δύο απόντες πρωταγωνιστές: ο Πατέρας και το Παιδί. Ο πατέρας της παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της και μοιάζει με την εξουσία του να έχει σφραγίσει την προσωπικότητα της Μάρθα αλλά και τη σχέση της με τον Τζωρτζ. Το παιδί είναι ένα παιδί-φάντασμα, που διαπερνά όλο το έργο, χωρίς να το βλέπουμε ποτέ: ‘Η Μάρθα δεν έχει εγκυμοσύνες’ λέει ο Τζωρτζ.

Παίζουν: Άκις Βλουτής, Δήμητρα Χατούπη, Σαράντος Γεωγλερής, Αντωνίνα Βλουτή

Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; Η Δήμητρα Χατούπη απαντά στο iefimerida [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Επεξεργασία κειμένου - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Βάσω Στεργίου

Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη: 21:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00
Γενική είσοδος: 14 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (ισχύει για φοιτητές, ανέργους & άνω των 65)
Ατέλειες ηθοποιών: 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο, 2105234382

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ