Μόνο με... ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από το τούνελ της ύφεσης, καθώς πέρα τις πιέσεις που ασκούν στη πραγματική οικονομία τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται μήνα με το μήνα.
Είναι ενδεικτικό ότι στις Ενδιάμεσες Προβλέψεις της Κομισιόν η εκτίμηση για ανάπτυξη 0,5% στην Ευρωζώνη έγινε πλέον εκτίμηση για ύφεση 0,3%, λόγω των κραδασμών που προκαλούν τα υπερχρεωμένα κράτη, της αναταραχής στις χρηματαγορές καθώς και της απρόσμενης αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Όπως επισημαίνει στην Έκθεση της η Κομισιόν, «οι τιμές του πετρελαίου δεν συνέχισαν να μειώνονται όπως αναμενόταν το Φθινόπωρο, αλλά αυξήθηκαν κατά 13%». Ειδικότερα, από τα επίπεδα των 108 δολαρίων ανά βαρέλι στο τέλος Δεκεμβρίου, η τιμή του Brent έσπασε και το φράγμα των 125 δολαρίων, βαδίζοντας ολοταχώς για τα υψηλά της περσινής Άνοιξης και όπως εκτιμούν αναλυτές η τάση αυτή δεν πρόκειται να καμφθεί τους επόμενους μήνες.
Η Goldman Sachs εκτιμά συγκεκριμένα ότι στο 12μηνο η διεθνής τιμή θα φτάσει στα 127,50 δολάρια, καθώς η ζήτηση θα υπερκαλύψει τη παραγωγή και τα διαθέσιμα αποθέματα. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρόβλεψη για ύφεση 4,4% στην Ελλάδα ενέχει σοβαρούς κινδύνους αναθεώρησης επί τα χείρω, ενώ σε κάθε περίπτωση προκαλεί αίσθηση ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για αποπληθωρισμό, ο οποίος είναι σαφές σύμπτωμα μιας "παγωμένης" αν όχι "νεκρής" οικονομίας.
Με φόντο αυτές τις προβλέψεις όλο και περισσότερες φωνές εντός και εκτός Ελλάδας επισημαίνουν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος, η ελληνική οικονομία πρέπει να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Από το βήμα συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη πράσινη ανάπτυξη, ο πρόεδρος της Βέρνερ Χόιερ σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης Χρέους είναι η μια όψη του νομίσματος, ενώ η άλλη είναι η ανάκτηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, κάνοντας αναφορά στη πρωτοβουλία για Ταμείο Εγγυήσεων 5 δισ. ευρώ σε συνεργασία με τη Κομισιόν.
Με φόντο τις συζητήσεις για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος- όπως δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου- ετοιμάζει "πακέτο" παρεμβάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορά στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, στην αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ- ΕΛΠΕ, στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για το Κτηματολόγιο και τα ηλεκτρικά δίκτυα.