Το μόνιμα παγωμένο έδαφος (permafrost) στην Αρκτική αποψύχεται με τους ταχύτερους ρυθμούς που καταγράφηκαν ποτέ, ενώ το θαλασσινό νερό θερμαίνεται και οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν ταχύτερα απ’ ό,τι τα τελευταία 1.500 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη αμερικανικής κρατικής υπηρεσίας.
Η ετήσια έκθεση της National Oceanic and Atmospheric Administration (ΝΟΑΑ) καταγράφει βέβαια, ελαφρώς χαμηλότερη αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλές μετρήσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει την ανησυχία των επιστημόνων, καθώς η Αρκτική θερμαίνεται με διπλάσιο ρυθμό απ’ τον υπόλοιπο πλανήτη κι η αύξηση αυτή έχει φθάσει σ’ ένα επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή.
«Αφήσαμε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου»
«Η Αρκτική διέρχεται την πιο μεταβατική περίοδό της στην ανθρώπινη ιστορία και χρειαζόμαστε καλύτερες παρατηρήσεις για να κατανοήσουμε και να προβλέψουμε πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις ζωές όλων, όχι μόνον των ανθρώπων στο Βορρά», είπε ο Τζέρεμι Μάθις, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος για την Αρκτική της ΝΟΑΑ. «Η Αρκτική λειτουργούσε πάντα ως ψυγείο για τον πλανήτη, αλλά αφήσαμε ανοικτή την πόρτα του ψυγείου», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές που υφίστανται οι θαλάσσιοι πάγοι και η θερμοκρασία στην Αρκτική μπορούν να επηρεάσουν τον πολικό αεροχείμαρρο, έναν σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του κλίματος και των καιρικών συνθηκών στο βόρειο ημισφαίριο και ειδικά στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι αλλαγές αυτές ευθύνονται μερικώς για τις πρόσφατες ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβανομένων των καταστροφικών πυρκαϊών στην Καλιφόρνια και τα κύματα ψύχους στις νότιες και ανατολικές Πολιτείες.
Ο Ντέηβιντ Άπλιν του WWF θεωρεί ότι η έρευνα συνιστά «άλλη μια απόδειξη των δραματικών αλλαγών που συμβαίνουν στην Αρκτική -από την άνοδο της θερμοκρασίας, μέχρι το λιώσιμο του πάγου και την απόψυξη του μόνιμα παγωμένου εδάφους.
Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι σαφής... Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων, να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και να εναγκαλιστούμε ένα μέλλον με καθαρή ενέργεια για τον καλό του πλανήτη μας, των κατοίκων του και της άγριας ζωής».
Ορισμένα από τα ανησυχητικά ευρήματα της έκθεσης αναφέρουν:
- Υψηλότερη θερμοκρασία αέρα. Ο μέσος όρος της ετήσιας θερμοκρασίας του αέρα πάνω από την ξηρά ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά το 2016.
- Μειώνονται οι θαλάσσιοι πάγοι. Η μέγιστη θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από πάγο και μετράται κάθε Μάρτιο ήταν φέτος η μικρότερη που παρατηρήθηκε ποτέ.
- Η θερμοκρασία του ωκεανό πάνω από το μέσο όρο. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην επιφάνεια της θάλασσας τον Αύγουστο ήταν κατά 13 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο στις θάλασσες του Μπάρεντς και του Τσούκτσι.
(Φωτογραφίες: ΑΡ)