Ο Τούρκος πρόεδρος διοργάνωσε μια έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, σήμερα.
Στόχος του ήταν να δοθεί μια «ισχυρή απάντηση» στην αμερικανική απόφαση να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, γράφει η γαλλική Le Monde, η οποία ασκεί κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, αναφέροντας ότι η μάχη του για το ζήτημα αφορά κυρίως το εσωτερικό ακροατήριο.
Περίπου 50 ηγέτες και επικεφαλής του μουσουλμανικού κόσμου συναντήθηκαν την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο μια έκτακτης Συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI), η οποία έδωσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, «μια ισχυρή απάντηση» στην αμερικανική απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα II, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν ήταν οι προσκεκλημένοι του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει αυτή τη στιγμή την προεδρία του OCI.
Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων η σχέση με την Τουρκία βρίσκονται στο νεκρό σημείο, έστειλαν τους υπουργούς Εξωτερικών τους. Η Σαουδική Αραβία εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Ισλαμικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Σ. Αραβίας, το Ριάντ βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να ηγηθεί του παλαιστινιακού «μετώπου».
«Η Παλαιστίνη είναι ένα αθώο θύμα (…), το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος, ναι τρομοκρατικό. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ στα χέρια ενός κράτους που σκοτώνει παιδιά», είπε ο Ερντογάν σε μια πρόσφατη ομιλία του στην πόλη Sivas της Τουρκίας, ενώπιον των οπαδών του.
Την ώρα που μιλούσε, μια τεράστια φωτογραφία (άγνωστης πηγής) προβαλλόταν πίσω του. Εδειχνε έναν έφηβο, έναν Παλαιστίνιο όπως έγραφε η λεζάντα, να σέρνεται, με μαντήλι στα μάτια, από κάποιους στρατιώτες που περιγράφονταν ως Ισραηλινοί. «Βλέπετε, αυτοί οι τρομοκράτες σέρνουν ένα παιδί 14 ετών», φώναζε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το καθεστώς των Ιεροσολύμων, Αγία Πόλη για τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, είναι «κόκκινη γραμμή» για τους μουσουλμάνους, προειδοποίησε ο κ. Ερντογάν, ενόψει της έκτακτης Συνόδου, χωρίς να προσδιορίσει τι εννοεί. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεχμούτ Τσαβούσογλου, ήταν πιο συγκεκριμένος: «Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους. Αναγνωρίζουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης, στα σύνορα του 1967. Αυτό το σημείο θα καταγραφεί στο κείμενο που θα παρουσιαστεί στους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του OCI. »
Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει κατορθώσει να κάνει και τις 57 χώρες-μέλη του OCI να μιλούν με μια φωνή, αφού η Οργάνωση βρίσκεται υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες η Σ. Αραβία, τα κράτη του Κόλπου και η Αίγυπτος να χαλάσουν τις καλές σχέσεις που διατηρούν με την Ουάσινγκτον.
Αλλά το πρόβλημα του Ταγίπ Ερντογάν δεν βρίσκεται εδώ. Το μόνο που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι να χρυσώσει την εικόνα του ηγέτη του σουνιτικού, μουσουλμανικού κόσμου, αναφέρει η Le Monde.
Το πιο σημαντικό στα μάτια του Ερντογάν είναι να εμφανιστεί, στο δικό του εκλογικό σώμα, ως ο υπερασπιστής των πιστών που καταπιέζονται ανά τον κόσμο. Με αυτή τη θέση ελπίζει να εμψυχώσει την ισλαμο-συντηρητική εκλογική του βάση, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 (δημοτικές τον Μάρτιο του 2019 και προεδρικές-βουλευτικές τον Νοέμβριο του 2019).
«Στην πραγματικότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον βοήθησε τον Ερντογάν στο εσωτερικό μέτωπο», έγραψε ο Τούρκος αρθρογράφος Barçin Yinanç στην καθημερινή εφημερίδα Hürriyet. Οπως αναφέρει, «το καθεστώς των Ιεροσολύμων έκανε να ξεχαστούν οι ενοχλητικές δηλώσεις του Ρέζα Ζαράμπ, του τουρκο-ιρανού μεταφραστή που εξομολογήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης το επίπεδο της διαφθοράς στην τουρκική κυβέρνηση».
«Σε διεθνές επίπεδο, η τρίπλα Ερντογάν με την Ιερουσαλήμ, ενέχει κινδύνους. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη σχέση με την Ουάσινγκτον, η οποία βρίσκεται ήδη σε νεκρό σημείο μετά την κρίση με τις βίζες, όταν οι πόρτες των προξενείων, των δύο χωρών, έκλεισαν στις 8 Οκτωβρίου και δεν ξανάνοιξαν ποτέ.
Επίσης, οι σχέσεις με το Ισραήλ μπορεί να επιδεινωθούν άσχημα, ενώ είχαν αρχίσει να επαναθερμαίνονται το 2016. Μια σοβαρή ρήξη είχε σημειωθεί το 2010, μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση με 9 νεκρούς και 30 τραυματίες, εναντίον του Mavi Marmara, ενός πλοίου που είχε ενοικιαστεί από ισλαμική ΜΚΟ και κατευθυνόταν προς την Λωρίδα της Γάζας», γράφει η Le Monde.
Και δεν είναι τυχαίο ότι η ομιλία Ερντογάν στην πόλη Sivas προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου ο οποίος απάντησε ότι δεν δέχεται «μαθήματα ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει τα κουρδικά χωριά της Τουρκίας, φυλακίζει δημοσιογράφους, βοηθάει το Ιράν να ξεπεράσει τις διεθνείς κυρώσεις και στηρίζει τρομοκράτες, ειδικά στη Γάζα».