Σαμαράς: Η Ελλάδα «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ - iefimerida.gr

Σαμαράς: Η Ελλάδα «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ

Σαμαράς: Η Ελλάδα «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην σημασία της συμφωνίας για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνογαλλικό επιμελητήριο και τόνισε ότι η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και «κλείδωσε» την παραμονή της στο ευρώ.

Η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, βρέθηκε πολύ κοντά στη χρεοκοπία ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι υπήρξαν κάποιες φωνές στην Ευρώπη που εισηγήθηκαν την εγκατάλειψή της, ουσιαστικά την εξώθησή της να εγκαταλείψει το ευρώ. Πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά και οι κίνδυνοι δεν εξουδετερώθηκαν πλήρως.

«Κερδίσαμε, όμως, πολύτιμο χρόνο» είπε με έμφαση πρόεδρος της ΝΔ και ακολούθως αναφέρθηκε «στα αρνητικά στερεότυπα που επικράτησαν στην Ευρώπη για την Ελλάδα και για τα οποία τεράστια ευθύνη έχουν Έλληνες πολιτικοί που πρώτοι βάφτισαν τη χώρα μας «πρωταθλητή της διαφθοράς»! Και τα διακήρυξαν παντού. Με αποτέλεσμα, στη συνέχεια, να τα επαναλαμβάνουν πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ με εντελώς απαξιωτικό τρόπο για την Ελλάδα». Η αλήθεια είναι διαφορετική είπε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε οι Έλληνες την τελευταία διετία είδαν να μειώνεται το βιοτικό τους επίπεδο κατά 34% μέσα σε δυόμιση χρόνια. Το μισό απ' αυτό από μείωση των ονομαστικών τους εισοδημάτων. Και το υπόλοιπο από την αύξηση των φόρων και του πληθωρισμού.

«Ποτέ σε καιρό Ειρήνης δεν έζησε λαός τέτοια καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου και ποτέ δημοκρατική κοινωνία δεν άντεξε τέτοια εξαθλίωση» είπε με έμφαση ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών που έγιναν δεν έπιασε τόπο, γιατί πρώτον δεν χτυπήθηκε η κρατική σπατάλη - η πηγή της κακοδαιμονίας - και δεύτερον, διότι η πρωτοφανής ύφεση που προκλήθηκε, διαιώνισε τα υψηλά ελλείμματα (παρά τις περικοπές) και διόγκωσε το χρέος.

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι το κλίμα αλλάζει καθώς «η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε ένα Σισύφειο μαρτύριο. Σήμερα, πια τα στερεότυπα για την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλάζουν: Όλο και περισσότεροι θεωρούν την Ελλάδα όχι τόσο ως «υπαίτιο» της πανευρωπαϊκής κρίσης, αλλά ως τραγικό παράδειγμα μιας αδιέξοδης πολιτικής. Σήμερα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους στη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, υπογράφουν κατά χιλιάδες στις ιστοσελίδες του Κυβερνοχώρου να τους δοθεί συμβολικά Ελληνική υπηκοότητα και φωνάζουν στους δρόμους «Είμαστε όλοι Έλληνες».

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική για την έξοδο από την κρίση που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή: «Τα ελλείμματα πρέπει να εκμηδενιστούν. Σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Το χρέος πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί δραστικά. Και σε αυτό όλοι συμφωνούμε. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν ανταγωνιστικότητα πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο. Και σε αυτό δεν υπάρχει διαφωνία. Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας πρέπει κι αυτά να γίνουν. Τα φωνάζαμε χρόνια... Σε τίποτε απ' όλα αυτά δεν υπάρχει διαφωνία». Υπογράμμισε όμως ότι ενώ υπάρχει συμφωνία για τους στόχους από την πολιτική που ακολουθείται λείπουν τα μέτρα Ανάκαμψης και Ανάπτυξης και η απουσία τους ακυρώνει τα αποτελέσματα όλων των άλλων.

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι αυτό που αναδεικνύει η ελληνική περίπτωση και έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι "ο συνδυασμός μέτρων λιτότητας με ταυτόχρονα μέτρα Ανάκαμψης". Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εμμέσως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει λέγοντας: "Δεν θέλουμε να αποφύγουμε κανένα από τους στόχους του Προγράμματος. Δεν θέλουμε ούτε να μεταθέσουμε χρονικά την επίτευξή τους. Θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους εξισορροπώντας τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις με την Ανάκαμψη.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και γενικότερα στην πολιτιστική αλλά και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελεί «πύλη» για την Ευρώπη υπό διττή έννοια υποστήριξε: «το Ελληνικό πνεύμα το αποδέχθηκαν όλοι στο διάβα των αιώνων και αποτελεί την κοινή μήτρα που οδηγεί στην κοινή ταυτότητα. Γεωπολιτικά είναι, ακόμα για τη σημερινή Ευρώπη, Πύλη, στον υπόλοιπο κόσμο, νότια της Μεσογείου: στη Βόρειο Αφρική. Και νοτιανατολικά: στη Μέση Ανατολή. Δεν θα μπορέσει ποτέ η Ευρώπη να γίνει παγκόσμια δύναμη, αν δεν προβάλει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή! Και εδώ «προπύργιο» της Ευρώπης στέκεται πάντα η Ελλάδα. Ή, ακόμα καλύτερα, η Ελλάδα και η Κύπρος. Που μαζί αποτελούν την Πύλη της Ευρώπης, στο κύριο πεδίο διεθνούς επιρροής της».

Ειδική αναφορά έκανε και στον υποθαλάσσιο πλούτο στον χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου που μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης. Επισήμανε όμως κιόλα ότι σε μία εποχή που ο Αραβικός κόσμος αποσταθεροποιείται και εντείνονται τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί τότε από προπύργιο της Ευρώπης θα μετατραπεί σε «κερκόπορτα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ