Συνταγές για μελομακάρονα είτε βρήκαμε στο Διαδίκτυο με τις υπογραφές σεφ-εγγύηση, είτε ανασύραμε από τα συρτάρια τις άλλες εγγυημένες συνταγές των γιαγιάδων.
Ομως, όπως κάθε γλυκό, έτσι και το μελομακάρονο έχει το μυστικό του.
Η Βέφα Αλεξιάδου με μια ανάρτησή της στο Facebook αποκαλύπτει απλά και περιεκτικά τα μυστικά για πετυχημένα μελομακάρονα:
1) Καθόλου ζύμωμα! Ανακάτεμα με το κουτάλι ώσπου να ενωθούν τα υγρά με το αλεύρι!
2)Το φύλλο ζύμης 1 εκ. Κόβουμε με κουπ-πατ.
3)Ψήσιμο ώσπου να πάρουν βαθύ καστανό χρώμα.
4)Το σιρόπι, αφού μαζευτεί προς τα άκρα ο αφρός, μόνο 5 λεπτά βράσιμο.
5) Το σιρόπι βραστό το ρίχνουμε μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.
6) 2 ώρες μετά, όταν σχεδόν έχουν πιει όλο το σιρόπι τα γυρίζουμε τα πάνω κάτω, και τα αφήνουμε έτσι ως την επόμενη μέρα.
7) Τα καρυδιά όχι σκόνη. Ελαφρά χοντροκομμένα. Παίρνουμε τα μελομακάρονα ένα ένα τα γυρίζουμε, κι όπως είναι μελωμένη η επιφάνεια τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά καρύδια.
8) Το πιο σημαντικό! Σωστό μέτρημα των υλικών! Με κούπα μεζούρα.